Könnyű kezelés

  • Nagyítás 100%
  • Betűméret 100%
  • Sorköz 100%
  • Szóköz 100%

nnk emblema logo

nnk cim telefon

A CBD és hemp boltok kínálatában az utóbbi hónapokban megjelent THCJD jelzéssel ellátott gumicukrok fogyasztása fokozottan veszélyes az egészségre, ezért a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ arra kéri a lakosságot, hogy kerüljék az ilyen jelzéssel ellátott termékek vásárlását és fogyasztását.

Az elmúlt héten eddig alig ismert, szintetikus kannabinoidokat tartalmazó gumicukorkészletet foglalt le a rendőrség egy belvárosi CDB termékeket árusító üzletben, miután annak fogyasztását követően több, elsősorban külföldi állampolgár került kórházba mérgezéses tünetekkel.

A Nemzeti Szakértői és Kutató Központban elvégzett vizsgálatok szerint a szóban forgó, THCJD jelzéssel ellátott gumicukrok fő hatóanyaga nem kenderből kivont THC, hanem ahhoz szerkezetileg hasonló szintetikus vegyületek. Az így előállított vegyületek a THC-hoz képest sokkal erősebb hatásúak és lassabban fejtik ki hatásukat, ami miatt nő a túladagolás kockázata. A vegyületek fogyasztásának hatására megváltozik az érzékelés, a hangulat, a viselkedés, túladagolása beszéd- és mozgásképtelenséget okozhat.

  

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ arra kéri a lakosságot, hogy sem üzletekben, sem internetes felületeken ne vásároljanak THCJD jelzéssel ellátott termékeket, és ne fogyasszanak ismeretlen eredetű gumicukrot!

Mérgezés vagy annak gyanúja esetén hívja a 0–24 órában elérhető 112-es segélyhívó számot, vagy tájékozódjon az Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálat +36/80/201-199-es telefonszámán.

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2023, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít