Könnyű kezelés

  • Nagyítás 100%
  • Betűméret 100%
  • Sorköz 100%
  • Szóköz 100%

nnk emblema logo

nnk cim telefon

Légúti kórokozók szennyvízalapú követése és előrejelzés (SARS-CoV-2, Influenza A)

SARS-CoV-2

A szennyvízben mért SARS-CoV-2 örökítőanyag országos átlagkoncentrációja a 26. naptári héten a mérsékelt koncentráció-tartományban emelkedést mutat. Tendenciát tekintve az ország legtöbb pontján emelkedés látható. A településeink közül emelkedés figyelhető meg Békéscsabán, Egerben, Győrben, Miskolcon, Nyíregyházán, Pécsett, Salgótarjánban, Szolnokon, Tatabányán, valamint Budapest mindhárom szennyvíztisztító telepének ellátási területén. A többi település mintáit stagnálás jellemzi, csökkenés sehol sem tapasztalható.

A közeljövőben a COVID-19 esetszámok emelkedése várható.

SARS-CoV-2 variánsok

A 20. naptári héten egy új módszer bevezetésével lehetőség nyílt az alacsony koncentrációjú mintákból történő variáns-elemzésre, ezáltal sikerült kimutatni szennyvízmintából az újonnan terjedő KP.2 (FLiRT) koronavírus variánst. A KP.2 és a JN.1 is az omikron BA.2.86 típus alvariánsának tekinthető. A KP.2 nem okoz a korábbi változatoknál súlyosabb tüneteket.

integralt leguti 2024 26 1

Influenza A

Az Influenza A örökítőanyag országos átlagkoncentrációja enyhe emelkedést mutat. A vizsgált területek többségénél – az előző hetekhez hasonlóan – kimutatási határ alatt maradt a szennyvízből detektálható örökítőanyag mennyiség. Szeged, Székesfehérvár, Szekszárd, valamint Budapest Dél-pesti Szennyvíztisztító Telepének ellátási területéről származó minták kis mértékű, de pozitív eredményt adtak.

Az influenza esetszámok emelkedése a közeljövőben nem várható.

Bővebb tájékoztatás itt elérhető.

Integrált felügyeleti rendszer további adatai

A modern népegészségügyi tevékenység során a megbetegedési tendenciák és ezek kapcsán történő beavatkozások alapját és eredményességét integrált surveillance (felügyeleti) rendszerek adják, ezért az NNGYK is felállította az integrált felügyeleti rendszerét a légúti megbetegedések követésére. Ennek keretében az Országos Mentőszolgálat támogatásával a sürgősségi ellátás adatait a szennyvíz alapú vizsgálatainkkal összevetve követjük az influenza és a COVID-19 esetében a vírusterhelést a szennyvízben és a sürgősségi ellátási igényt az Országos Mentőszolgálat oldaláról.

Elsődleges elemzéseink alapján megállapítható, hogy az influenza szennyvízben mért vírusterhelés emelkedését 2 héttel követi a sürgősségi ellátási igény növekedése, míg a koronavírus (SARS-CoV-2) örökítőanyag emelkedését 1 héttel követi a mentőszolgálat hívásszámának növekedése.

integralt leguti 2024 26 2

integralt leguti 2024 26 3

 

Melléklet(ek):
Dokumentum nevesorrendDátum
Download this file (NNGYK_Integrált felügyeleti rendszer 2024.26.hét.pdf)NNGYK_Integrált felügyeleti rendszer 2024.26.hét.pdf 2024-07-04

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2023, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít