Könnyű kezelés

  • Nagyítás 100%
  • Betűméret 100%
  • Sorköz 100%
  • Szóköz 100%

nnk emblema logo

nnk cim telefon

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) az Európai Unió minősítési rendszere alapján értékelte a hazai természetes fürdővizek minőségét. A strandok minősítése az európai uniós követelményeknek megfelelően négy év teljes adatsora alapján készült. A 2020-2023 évi adatok alapján a minősített hazai természetes fürdővizek 94%-a jó vagy kiváló.

Hazánkban 2023-ban 283 természetes fürdővizet tartottak nyilván. Ezek közül 177 kapott kiváló, 52 jó és 10 tűrhető minősítést. Kifogásolt kategóriába 6 strand (a dunakeszi Duna-parti strand; a gárdonyi Tini Strand; a makói Maros Kalandpart; a nyíregyházi Sóstó Tófürdő; a soltvadkerti Vadkerti tófürdő és a zalaegerszegi Gébárti-tó strand) került. Az idegenforgalmi szempontból kiemelt jelentőségű tavaink ‒ Balaton, Tisza-tó, Velencei-tó ‒ mellett található természetes fürdőhelyek többsége továbbra is kiváló besorolású.

A 28 nem besorolható fürdőhely többsége olyan új strand, amely még nem rendelkezik a minősítéshez szükséges teljes adatsorral, de vizüket szintén folyamatosan ellenőrzik a szakemberek. Néhány strand pedig nem üzemelt a 2023. évi szezonban (pl. építési munkálatok miatt), ezért nem kapott minősítést.

Az Európai Unió jelentése szerint a tagállamok, Albánia és Svájc mintegy 22 ezer fürdőhelyének vízminősége 85,4%-ban kiváló. A tengervizek és a hidegebb édesvizek minősége továbbra is kedvezőbb a melegebb álló- és folyóvizekhez viszonyítva; kedvelt nyári úticéljaink (pl. Horvátország, Görögország, Ciprus és Bulgária tengerpartjai, valamint Ausztria szabadvizei) legalább 94%-ban kiváló minősítést kaptak 2023-ban.

A kijelölt természetes fürdőhelyeket az üzemeltetők által megbízott laboratóriumok legalább évi négy alkalommal ellenőrzik, egyszer a fürdési idény előtt, majd a szezon során havonta legalább egyszer. A vízmintavétel mellett a helyszínen vizsgálják, hogy van-e a fürdőhelyen látható szennyezés, pl. kátránymaradék, üveg, műanyag, gumi, egyéb hulladék vagy intenzív hínárosodás. A sekélyebb, könnyen felmelegedő állóvizekben a vízvirágzásnak nevezett cianobaktérium burjánzás jeleit – a víz elszíneződését, habzását – is követik.

A természetes fürdővíz minősítése a szennyvíz eredetű baktériumok száma alapján történik, négy év legalább 16 eredménye alapján. Az értékelés a vízminőség ingadozását is figyelembe veszi, így megállapítható, hogy mekkora a szennyezés kockázata: a kiváló vagy jó minőségű fürdővizekben nagyon alacsony, a kifogásoltakon túl gyakori a biztonságos fürdőzéshez, bár ott sem folyamatosan rossz a fürdővíz minősége.

A fürdőzés csak kijelölt fürdőhelyeken biztonságos, azonban nem minden esetben lehet első ránézésre megállapítani, hogy kijelölt fürdőhelyen járunk-e. Vannak olyan helyszínek, ahol a feltételek adottak, mégsem jelöltette ki a terület tulajdonosa, és a szükséges vízvizsgálatokat sem végzik el. A kifogásolt, vagy a nem ellenőrzött vízminőségű fürdőhelyeken a fürdőzők elsősorban hányással, hasmenéssel járó megbetegedésnek, szem- vagy fülgyulladás kockázatának vannak kitéve.

Tájékozódjon nyaralás, strandolás előtt a kijelölt fürdőhelyekről és az egyes strandok aktuális vízminőségéről az NNGYK honlapján (https://www.nnk.gov.hu/index.php/kozegeszsegugyi-laboratoriumi-foosztaly/terkepes-informaciok/furdovizminosegi-terkep.html). Bővebb információt az egyes strandokról, az NNGYK által készített tájékoztató füzetekben (  https://www.nnk.gov.hu/index.php/kozegeszsegugyi-laboratoriumi-foosztaly/kornyezetegeszsegugyi-laboratoriumi-osztaly/vizhigienes-laboratorium/furdoviz/termeszetes-furdoviz/tajekoztato-fuzetek.html ) találhat.

További információk elérhetők a fővárosi és vármegyei kormányhivatalok honlapján, illetve a fürdőhelyeken kihelyezve is. Az uniós fürdőhelyekről az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) honlapján találhatunk részletes információt: https://discomap.eea.europa.eu/atlas/?page=Water

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2023, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít