Könnyű kezelés

  • Nagyítás 100%
  • Betűméret 100%
  • Sorköz 100%
  • Szóköz 100%

nnk emblema logo

nnk cim telefon

Légúti surveillance adatai

A figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján végzett becslés szerint megállapítható, hogy 2024. május 13 - 19. között az országban 4 800 fő fordult orvoshoz influenzaszerű és 114 7900 fő akut légúti fertőzés tüneteivel.

A 20. naptári héten összesen 81 betegtől érkezett légúti minta a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) Nemzeti Influenza Referencia Laboratóriumába. A sentinel orvosok által beküldött 53 minta közül egy-egy betegnél az influenza A(H1pdm09), és az influenza B vírus, egy betegnél a human metapneumovírus kóroki szerepét igazolták. Az influenza pozitivitási arány 3,8%, a HMPV pozitivitási arány 1,9% volt. A sentinel kórházak által beküldött 8 minta közül egy betegnél human metapneumovírust azonosítottak. A hagyományos diagnosztikus célú vizsgálat keretében érkezett 20 légúti minta közül egy human metapneumovírus, egy parainfluenza, három rhinovírus pozitív volt.

A légúti figyelőszolgálat keretében kijelölt 24 kórház adatai alapján a huszadik héten 80 főt vettek fel kórházba súlyos, akut légúti fertőzés (SARI) miatt, közülük 10 fő részesült intenzív/szubintenzív ellátásban.

A tájékoztató teljes szövege itt található.

Légúti kórokozók szennyvízalapú követése és előrejelzés (SARS-CoV-2, Influenza A)

SARS-CoV-2

A szennyvizek SARS-CoV-2 koncentrációja országos szinten a 20. héten is alacsony koncentráció-értékek mellett stagnál. A minták többségénél a SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációja a kimutatási határ alatti, azonban Budapest mindhárom szennyvíztisztító telepéről származó minta, valamint Békéscsaba, Kaposvár, Pécs és Zalaegerszeg vonatkozásában enyhe emelkedő tendencia tapasztalható. Az előző heti adatokhoz képest csökkenés észlelhető Szeged és Szekszárd, valamint Miskolc esetében.

A COVID-19 esetszámok emelkedése a közeljövőben nem várható.

Influenza A

Az influenza A örökítőanyag koncentrációja országos átlagban a 20. héten is stagnál. Mindegyik vizsgált mintában kimutatási határ alatti az Influenza A vírus örökítőanyagának koncentrációja. Az influenza esetszámok emelkedése a közeljövőben nem várható.

Bővebb tájékoztatás itt elérhető.

Integrált felügyeleti rendszer további adatai

A modern népegészségügyi tevékenység során a megbetegedési tendenciák és ezek kapcsán történő beavatkozások alapját és eredményességét integrált surveillance (felügyeleti) rendszerek adják, ezért az NNGYK is felállította az integrált felügyeleti rendszerét a légúti megbetegedések követésére. Ennek keretében az Országos Mentőszolgálat támogatásával a sürgősségi ellátás adatait a szennyvíz alapú vizsgálatainkkal összevetve követjük az influenza és a COVID-19 esetében a vírusterhelést a szennyvízben és a sürgősségi ellátási igényt az Országos Mentőszolgálat oldaláról.

Elsődleges elemzéseink alapján megállapítható, hogy az influenza szennyvízben mért vírusterhelés emelkedését 2 héttel követi a sürgősségi ellátási igény növekedése, míg a koronavírus (SARS-CoV-2) örökítőanyag emelkedését 1 héttel követi a mentőszolgálat hívásszámának növekedése.

leguti 2024 20 1

leguti 2024 20 2

A 20. héttel lezárul a 2023-2024. évi, heti rendszerességű légúti figyelőszolgálati jelentés. Az integrált felügyeleti rendszer eredményeinek közzététele továbbra is heti szinten történik.

Melléklet(ek):
Dokumentum nevesorrendDátum
Download this file (Heti légúti tájékoztató_NNGYK_2024.20.hét.pdf)Heti légúti tájékoztató_NNGYK_2024.20.hét.pdf 2024-05-23

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2023, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít