Könnyű kezelés

  • Nagyítás 100%
  • Betűméret 100%
  • Sorköz 100%
  • Szóköz 100%

nnk emblema logo

nnk cim telefon

Légúti surveillance adatai

A figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján végzett becslés szerint megállapítható, hogy 2024. március 25 - 31. között az országban 16 200 fő fordult orvoshoz influenzaszerű és 161 500 fő akut légúti fertőzés tüneteivel.

A 13. naptári héten összesen 158 betegtől érkezett légúti minta a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) Nemzeti Influenza Referencia Laboratóriumába. A sentinel orvosok által beküldött 123 minta közül 4 betegnél az influenza A(H1pdm09), három betegnél az influenza B, tizenkét betegnél az RSV, tizenkét betegnél a human metapneumovírus, egy betegnél a SARS-CoV-2 vírus kóroki szerepét igazolták. Az influenza pozitivitási arány 5,7%, az RSV pozitivitási arány 9,8%, a HMPV pozitivitási arány 9,8%, a SARS-CoV-2 pozitivitási arány 0,8% volt. A sentinel kórházak által beküldött 19 minta közül egy betegnél influenza A(H1pdm09), négy betegnél RSV-t, két betegnél a human metapneumovírus azonosítottak. A hagyományos diagnosztikus célú vizsgálat keretében érkezett 16 légúti minta közül három RSV, egy human metapneumovírus, egy rhinovírus pozitív volt.

A légúti figyelőszolgálat keretében kijelölt 24 kórház adatai alapján a tizenharmadik héten 127 főt vettek fel kórházba súlyos, akut légúti fertőzés (SARI) miatt, közülük 18 fő részesült intenzív/szubintenzív ellátásban.

A tájékoztató teljes szövege itt található.

Légúti kórokozók szennyvízalapú követése és előrejelzés (SARS-CoV-2, Influenza A)

SARS-CoV-2

A 13. héten a szennyvízben mért SARS-CoV-2 örökítőanyag országos átlagkoncentrációja további csökkenést mutat. A mintavételi helyek zöménél az örökítőanyag koncentrációja már a kimutatási határ alá csökkent. A városok többségét stagnáló tendencia jellemzi, enyhe emelkedés Békéscsabán, Pécsett és Tatabányán detektálható, míg csökkenés Miskolcon és Székesfehérváron mérhető.

Az eredmények alapján a COVID-19 esetszámok további csökkenése várható.

Influenza A

Az influenza A örökítőanyag országos átlagkoncentrációja emelkedést mutat. A 13. héten 5 mintában a vírus örökítőanyagának koncentrációja elérte a kimutatási határt.

Az eredmények alapján az influenza esetszámok emelkedése várható.

Bővebb tájékoztatás itt elérhető.

Integrált felügyeleti rendszer további adatai

A modern népegészségügyi tevékenység során a megbetegedési tendenciák és ezek kapcsán történő beavatkozások alapját és eredményességét integrált surveillance (felügyeleti) rendszerek adják, ezért az NNGYK is felállította az integrált felügyeleti rendszerét a légúti megbetegedések követésére. Ennek keretében az Országos Mentőszolgálat támogatásával a sürgősségi ellátás adatait a szennyvíz alapú vizsgálatainkkal összevetve követjük az influenza és a COVID-19 esetében a vírusterhelést a szennyvízben és a sürgősségi ellátási igényt az Országos Mentőszolgálat oldaláról.

Elsődleges elemzéseink alapján megállapítható, hogy az influenza szennyvízben mért vírusterhelés emelkedését 2 héttel követi a sürgősségi ellátási igény növekedése, míg a koronavírus (SARS-CoV-2) örökítőanyag emelkedését 1 héttel követi a mentőszolgálat hívásszámának növekedése.

leguti 2024 13 1

leguti 2024 13 2

Melléklet(ek):
Dokumentum nevesorrendDátum
Download this file (Heti légúti tájékoztató_NNGYK_2024.13.hét.pdf)Heti légúti tájékoztató_NNGYK_2024.13.hét.pdf 2024-04-04

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2023, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít