Könnyű kezelés

  • Nagyítás 100%
  • Betűméret 100%
  • Sorköz 100%
  • Szóköz 100%

nnk emblema logo

nnk cim telefon

Légúti surveillance adatai

A figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján végzett becslés szerint megállapítható, hogy 2024. március 18 - 24. között az országban 23 300 fő fordult orvoshoz influenzaszerű és 207 900 fő akut légúti fertőzés tüneteivel.

A 12. naptári héten összesen 217 betegtől érkezett légúti minta a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) Nemzeti Influenza Referencia Laboratóriumába. A sentinel orvosok által beküldött 172 minta közül 9 betegnél az influenza A(H1pdm09), egy betegnél az influenza A(H3), hat betegnél az influenza B, tizenhat betegnél az RSV, tizenhárom betegnél a human metapneumovírus, egy betegnél a SARS-CoV-2 vírus kóroki szerepét igazolták. Az influenza pozitivitási arány 9,3%, az RSV pozitivitási arány 9,3%, a SARS-CoV-2 pozitivitási arány 0,6% volt. A sentinel kórházak által beküldött 29 minta közül három betegnél influenza A(H1pdm09), egy betegnél influenza B vírust, öt betegnél RSV-t, egy betegnél a human metapneumovírus azonosítottak. A hagyományos diagnosztikus célú vizsgálat keretében érkezett 16 légúti minta közül három RSV, egy human metapneumovírus, egy SARS-CoV-2 vírus pozitív volt.

A légúti figyelőszolgálat keretében kijelölt 24 kórház adatai alapján a tizenkettedik héten 156 főt vettek fel kórházba súlyos, akut légúti fertőzés (SARI) miatt, közülük 17 fő részesült intenzív/szubintenzív ellátásban.

A tájékoztató teljes szövege itt található.

 

Légúti kórokozók szennyvízalapú követése és előrejelzés (SARS-CoV-2, Influenza A)

SARS-CoV-2

A 12. héten a szennyvizek SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációja országos átlagot tekintve további csökkenést mutat. A vizsgált városok közül enyhe emelkedő tendencia mérhető Békéscsabán, Miskolcon, Pécsett, Székesfehérváron és a Budapest környéki agglomerációs települések szennyvizében. Csökkenés tapasztalható Budapest Dél-pesti Szennyvíztisztító Telepének ellátási területén, továbbá Debrecenben, Nyíregyházán, Szegeden és Szekszárdon. A stagnáló tendenciát mutató települések közül Győr, Kaposvár, Kecskemét, Tatabánya, Veszprém és Zalaegerszeg mintáit harmadik hete kimutatási határ alatti SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentráció jellemzi.

Az eredmények alapján tovább folytatódik a COVID-19 esetszámok csökkenése.

Influenza A

A 12. héten a szennyvizek Influenza A vírus örökítőanyag koncentrációja továbbra is csökkenést mutat. A héten beérkezett minták közül egyikben sem volt jelen az Influenza A vírus kimutatási határ feletti mennyiségben.

Az eredmények alapján az influenza esetszámok további csökkenésére lehet számítani.

Bővebb tájékoztatás itt elérhető.

 

Integrált felügyeleti rendszer további adatai

A modern népegészségügyi tevékenység során a megbetegedési tendenciák és ezek kapcsán történő beavatkozások alapját és eredményességét integrált surveillance (felügyeleti) rendszerek adják, ezért az NNGYK is felállította az integrált felügyeleti rendszerét a légúti megbetegedések követésére. Ennek keretében az Országos Mentőszolgálat támogatásával a sürgősségi ellátás adatait a szennyvíz alapú vizsgálatainkkal összevetve követjük az influenza és a COVID-19 esetében a vírusterhelést a szennyvízben és a sürgősségi ellátási igényt az Országos Mentőszolgálat oldaláról.

Elsődleges elemzéseink alapján megállapítható, hogy az influenza szennyvízben mért vírusterhelés emelkedését 2 héttel követi a sürgősségi ellátási igény növekedése, míg a koronavírus (SARS-CoV-2) örökítőanyag emelkedését 1 héttel követi a mentőszolgálat hívásszámának növekedése.

leguti 2024 12 1

leguti 2024 12 2
Melléklet(ek):
Dokumentum nevesorrendDátum
Download this file (Heti légúti tájékoztató_NNGYK_2024.12.hét.pdf)Heti légúti tájékoztató_NNGYK_2024.12.hét.pdf 2024-03-28

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2023, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít