Könnyű kezelés

  • Nagyítás 100%
  • Betűméret 100%
  • Sorköz 100%
  • Szóköz 100%

nnk emblema logo

nnk cim telefon

Légúti surveillance adatai

A figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján végzett becslés szerint megállapítható, hogy 2024. január 15 – 21. között az országban 28 600 fő fordult orvoshoz influenzaszerű és 197 200 fő akut légúti fertőzés tüneteivel.

A harmadik naptári héten összesen 309 betegtől érkezett légúti minta a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) Nemzeti Influenza Referencia Laboratóriumába. A sentinel orvosok által beküldött 261 minta közül 34 betegnél az influenza A(H1pdm09), 14 betegnél az influenza A(H3), egy betegnél az influenza B, kilenc betegnél az RSV, négy betegnél a human metapneumovírus, 39 betegnél a SARS-CoV-2 vírus kóroki szerepét igazolták. Az influenza pozitivitási arány 18,8%, a SARS-CoV-2 pozitivitási arány 14,9% volt. A sentinel kórházak által beküldött 23 minta közül hat betegnél influenza A(H1pdm09), két betegnél RSV, hét betegnél SARS-CoV-2 vírust azonosítottak. A hagyományos diagnosztikus célú vizsgálat keretében érkezett 25 légúti minta közül hat influenza A(H1pdm09), egy influenza A(H3), egy RSV és hat SARS-CoV-2 vírus pozitív volt.

A légúti figyelőszolgálat keretében kijelölt 24 kórház adatai alapján a harmadik héten 201 főt vettek fel kórházba súlyos, akut légúti fertőzés (SARI) miatt, közülük 25 fő részesült intenzív/szubintenzív ellátásban.

A tájékoztató teljes szövege itt található.

Légúti kórokozók szennyvízalapú követése és előrejelzés (SARS-CoV-2, Influenza A)

SARS-CoV-2

2024. 3. hetében a szennyvizek SARS-CoV-2 örökítőanyag országos átlagkoncentrációja csökkenést mutat, bár a csökkenés mértéke az előző héten tapasztalt változáshoz képest kisebb mértékű. A vizsgált települések többségét tendencia szempontjából stagnálás jellemzi; csökkenés mérhető Egerben, Győrben, Kaposváron, Pécsett, Székesfehérváron, Tatabányán és Veszprémben. Emelkedő tendencia sehol sem jellemző.

leguti 2024 04 1

1. ábra A szennyvízben kimutatható SARS-CoV-2 variánsok megoszlása az európai surveillance rendszer (TESSy) csoportosítása alapján.

A variáns vizsgálatok a 150 000 főnél több lakost ellátó szennyvíztelepek (Budapest három szennyvíztisztítója, Debrecen, Győr, Miskolc, Pécs és Szeged) szennyvíz mintáiból készülnek, amennyiben a minta SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációja eléri a vizsgálatra alkalmas szintet. A variánsok azonosítása a mennyiségi meghatározásnál jóval hosszadalmasabb és költségesebb vizsgálat, emiatt a mérések havonta történnek.

Influenza A

A 4. héten a szennyvizek Influenza A vírus örökítőanyag koncentrációja országos átlagban ismét emelkedést mutat . A héten 12 minta esetében haladta meg a kópiaszám a kimutatási határt, amely az előző évi influenza szezonra jellemző érték.

Bővebb tájékoztatás itt elérhető.

Integrált felügyeleti rendszer további adatai

A modern népegészségügyi tevékenység során a megbetegedési tendenciák, és ezek kapcsán történő beavatkozások alapját és eredményességét integrált surveillance (felügyeleti) rendszerek adják, ezért az NNGYK is felállította az integrált felügyeleti rendszerét a légúti megbetegedések követésére. Ennek keretében az Országos Mentőszolgálat támogatásával a sürgősségi ellátás adatait a szennyvíz alapú vizsgálatainkkal összevetve követjük az influenza és a COVID-19 esetében a vírus terhelést a szennyvízben és a sürgősségi ellátási igényt az Országos Mentőszolgálat oldaláról.

Elsődleges elemzéseink alapján megállapítható, hogy az influenza szennyvízben mért vírusterhelés emelkedését 2 héttel követi a sürgősségi ellátási igény növekedése, míg a koronavírus (SARS-CoV-2) örökítőanyag emelkedését 1 héttel követi a mentőszolgálat hívásszámának növekedése.

leguti 2024 04 2

leguti 2024 04 3

 

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2023, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít