Könnyű kezelés

  • Nagyítás 100%
  • Betűméret 100%
  • Sorköz 100%
  • Szóköz 100%

nnk emblema logo

nnk cim telefon

Légúti surveillance adatai

A figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján végzett becslés szerint megállapítható, hogy 2023. november 27 – december 3. között az országban 28 900 fő fordult orvoshoz influenzaszerű és 249 700 fő akut légúti fertőzés tüneteivel.

A 48. naptári héten összesen 310 betegtől érkezett légúti minta a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) Nemzeti Influenza Referencia Laboratóriumába. A sentinel orvosok által beküldött 263 minta közül egy betegnél influenza A(NT), két betegnél influenza A(H3), két betegnél a human metapneumovírus, 85 betegnél a SARS-CoV-2 vírus kóroki szerepét igazolták. Az influenza pozitivitási arány 1,1%, a SARS-CoV-2 pozitivitási arány 32,3% volt. A sentinel kórházak által beküldött 12 minta közül négy betegnél SARS-CoV-2 vírust azonosítottak. A hagyományos diagnosztikus célú vizsgálat keretében érkezett 35 légúti minta közül egy influenza B, hat SARS-CoV-2 vírus pozitív volt.

A légúti figyelőszolgálat keretében kijelölt 24 kórház adatai alapján a 48. héten 266 főt vettek fel kórházba súlyos, akut légúti fertőzés (SARI) miatt, közülük 28 fő részesült intenzív/szubintenzív ellátásban.

A tájékoztató teljes szövege itt található.

Légúti kórokozók szennyvízalapú követése és előrejelzés (SARS-CoV-2, Influenza A)

SARS-CoV-2

A 48. héten több hétig tartó stagnálás után ismét emelkedik a szennyvízben mért SARS-CoV-2 örökítőanyag országos átlagkoncentrációja. A tendencia a mintavételi helyek többségénél – 14 helyszínen – emelkedő, név szerinti felsorolásban: Békéscsabán, Budapest mindhárom szennyvíztisztítójának ellátási területén, a Budapest környéki agglomerációs településeken, Debrecenben, Egerben, Győrben, Miskolcon, Nyíregyházán, Pécsett, Salgótarjánban, Szekszárdon és Tatabányán. 8 településen stagnáló tendencia jellemző. A SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációja 12 helyszínen a magas, 10 helyszínen pedig az emelkedett kategóriába sorolható.

Influenza A

A 48. heti szennyvíz minták Influenza A vírus örökítőanyag vizsgálata alapján, az országos átlagkoncentráció egyértelmű emelkedést mutat.

Bővebb tájékoztatás itt elérhető.

Integrált felügyeleti rendszer további adatai

Az NNGYK által és az Országos Mentőszolgálat támogatásával felállított integrált felügyeleti rendszer  elsődleges elemzése alapján megállapítható, hogy az influenza szennyvízben mért vírusterhelés emelkedését 2 héttel követi a sürgősségi ellátási igény növekedése, míg a koronavírus (SARS-CoV-2) örökítőanyag emelkedését 1 héttel követi a mentőszolgálat hívásszámának növekedése.

leguti 2023 48 1

leguti 2023 48 2

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2023, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít