Könnyű kezelés

  • Nagyítás 100%
  • Betűméret 100%
  • Sorköz 100%
  • Szóköz 100%

nnk emblema logo

nnk cim telefon

Légúti surveillance adatai

A figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján végzett becslés szerint megállapítható, hogy 2023. november 13 - 19. között az országban 18 900 fő fordult orvoshoz influenzaszerű és 191 000 fő akut légúti fertőzés tüneteivel. A figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján végzett becslés szerint megállapítható, hogy 2023. november 13 - 19. között az országban 18 900 fő fordult orvoshoz influenzaszerű és 191 000 fő akut légúti fertőzés tüneteivel.

A 46. naptári héten összesen 265 betegtől érkezett légúti minta a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ Nemzeti Influenza Referencia Laboratóriumába. A sentinel orvosok által beküldött 248 minta közül 56 betegnél a SARS-CoV-2 vírus kóroki szerepét igazolták. A SARS-CoV-2-pozitivitási arány 22,6% volt. A sentinel kórházak által beküldött 5 minta közül 3 betegnél SARS-CoV-2 vírust azonosítottak. A hagyományos diagnosztikus célú vizsgálat keretében érkezett 12 légúti mintából egy bizonyult SARS-CoV-2 vírus pozitívnak.

A légúti figyelőszolgálat keretében kijelölt 24 kórház adatai alapján a 46. héten 161 főt vettek fel kórházba súlyos, akut légúti fertőzés (SARI) miatt, közülük 15 fő részesült intenzív/szubintenzív ellátásban.

A tájékoztató teljes szövege itt található.

Légúti kórokozók szennyvízalapú követése és előrejelzés (SARS-CoV-2, Influenza A)

SARS-CoV-2A

A 46. héten országos átlag tekintetében továbbra is stagnálás figyelhető meg a szennyvízben mért SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációjában. A vizsgált városok zömét stagnáló tendencia jellemzi, enyhe emelkedés Veszprémben mérhető, míg Győrben, Miskolcon és Nyíregyházán kismértékű csökkenés tapasztalható. A SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációja 18 helyszínen az emelkedett, 3 településen – Békéscsaba, Pécs, Veszprém – a magas, míg 1 városban – Győr – a mérsékelt kategóriába esik.

Influenza A

A 46. heti szennyvíz minták Influenza A vírus örökítőanyag vizsgálata alapján, országos átlagot tekintve rövid időtávon enyhe emelkedés, míg több hetet együtt tekintve stagnálás tapasztalható.

Bővebb tájékoztatás itt elérhető.

Integrált felügyeleti rendszer további adatai

A modern népegészségügyi tevékenység során a megbetegedési tendenciák, és ezek kapcsán történő beavatkozások alapját és eredményességét integrált surveillance (felügyeleti) rendszerek adják, ezért az NNGYK is felállította az integrált felügyeleti rendszerét a légúti megbetegedések követésére. Ennek keretében az Országos Mentőszolgálat támogatásával a sürgősségi ellátás adatait a szennyvíz alapú vizsgálatainkkal összevetve követjük az influenza és a COVID-19 esetében a vírus terhelést a szennyvízben és a sürgősségi ellátási igényt az Országos Mentőszolgálat oldaláról.A modern népegészségügyi tevékenység során a megbetegedési tendenciák, és ezek kapcsán történő beavatkozások alapját és eredményességét integrált surveillance (felügyeleti) rendszerek adják, ezért az NNGYK is felállította az integrált felügyeleti rendszerét a légúti megbetegedések követésére. Ennek keretében az Országos Mentőszolgálat támogatásával a sürgősségi ellátás adatait a szennyvíz alapú vizsgálatainkkal összevetve követjük az influenza és a COVID-19 esetében a vírus terhelést a szennyvízben és a sürgősségi ellátási igényt az Országos Mentőszolgálat oldaláról.Elsődleges elemzéseink alapján megállapítható, hogy az influenza szennyvízben mért vírusterhelés emelkedését 2 héttel követi a sürgősségi ellátási igény növekedése, míg a koronavírus (SARS-CoV-2) örökítőanyag emelkedését 1 héttel követi a mentőszolgálat hívásszámának növekedése.

leguti 2023 46 2leguti 2023 46 1

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2023, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít