Könnyű kezelés

  • Nagyítás 100%
  • Betűméret 100%
  • Sorköz 100%
  • Szóköz 100%

nnk emblema logo

nnk cim telefon

Légúti surveillance adatai

A figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján végzett becslés szerint megállapítható, hogy 2023. november 6 - 12. között az országban 15 500 fő fordult orvoshoz influenzaszerű és 162 600 fő akut légúti fertőzés tüneteivel. l.

A 45. naptári héten összesen 272 betegtől érkezett légúti minta a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ Nemzeti Influenza Referencia Laboratóriumába. A sentinel orvosok által beküldött 238 minta közül 50 betegnél a SARS-CoV-2 vírus, 2 betegnél human metapneumovírus kóroki szerepét igazolták. A sentinel kórházak által beküldött 20 minta közül 12 betegnél SARS-CoV-2 vírust azonosítottak. A hagyományos diagnosztikus célú vizsgálat keretében érkezett 14 légúti minta közül négy volt SARS-CoV-2 vírus pozitív.

A légúti figyelőszolgálat keretében kijelölt 24 kórház adatai alapján a 45. héten 158 főt vettek fel kórházba súlyos, akut légúti fertőzés (SARI) miatt, közülük 15 fő részesült intenzív/szubintenzív ellátásban.

A tájékoztató teljes szövege itt található.

Légúti kórokozók szennyvízalapú követése és előrejelzés (SARS-CoV-2, Influenza A)

SARS-CoV-2A

45. héten emelkedett érték melletti stagnálást mutat a szennyvízben mért SARS-CoV-2 örökítőanyag országos átlagkoncentrációja. A tendencia a vizsgált helyszínek többségénél is stagnál. Enyhén emelkedő tendencia jellemző a Budapest környéki agglomerációs településeken és Veszprémben. Enyhe csökkenést látszik Egerben, Győrben, Miskolcon, Nyíregyházán és Szegeden. A SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációja két településen – Békéscsabán és Pécsett – a magas, míg a többi 20 helyszínen az emelkedett kategóriába sorolható.

Influenza A

A 45. heti szennyvíz minták Influenza A vírus örökítőanyag vizsgálata alapján, országos átlagot tekintve enyhe csökkenés tapasztalható.

Bővebb tájékoztatás itt elérhető.

Integrált felügyeleti rendszer további adatai

A modern népegészségügyi tevékenység során a megbetegedési tendenciák, és ezek kapcsán történő beavatkozások alapját és eredményességét integrált surveillance (felügyeleti) rendszerek adják, ezért az NNGYK is felállította az integrált felügyeleti rendszerét a légúti megbetegedések követésére. Ennek keretében az Országos Mentőszolgálat támogatásával a sürgősségi ellátás adatait a szennyvíz alapú vizsgálatainkkal összevetve követjük az influenza és a COVID-19 esetében a vírus terhelést a szennyvízben és a sürgősségi ellátási igényt az Országos Mentőszolgálat oldaláról.Elsődleges elemzéseink alapján megállapítható, hogy az influenza szennyvízben mért vírusterhelés emelkedését 2 héttel követi a sürgősségi ellátási igény növekedése, míg a koronavírus (SARS-CoV-2) örökítőanyag emelkedését 1 héttel követi a mentőszolgálat hívásszámának növekedése.

leguti 2023 45 1

leguti 2023 45 2

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2023, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít