Könnyű kezelés

  • Nagyítás 100%
  • Betűméret 100%
  • Sorköz 100%
  • Szóköz 100%

nnk emblema logo

nnk cim telefon

Légúti surveillance adatai

A figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján végzett becslés szerint megállapítható, hogy 2023. október 23-29. között az országban 13 600 fő fordult orvoshoz influenzaszerű és 169 300 fő akut légúti fertőzés tüneteivel.

A 43. naptári héten összesen 218 betegtől érkezett légúti minta a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ Nemzeti Influenza Referencia Laboratóriumába. A sentinel orvosok által beküldött 181 minta közül 49 betegnél a SARS-CoV-2 vírus kóroki szerepét igazolták. A sentinel kórházak által beküldött 18 minta közül tizenhárom betegnél SARS-CoV-2 vírust mutattak ki. A hagyományos diagnosztikus célú vizsgálat keretében érkezett 19 légúti minta közül három volt SARS-CoV-2 vírus pozitív.

A légúti figyelőszolgálat keretében kijelölt 24 kórház adatai alapján a 43. héten 153 főt vettek fel kórházba súlyos, akut légúti fertőzés (SARI) miatt, közülük 20 fő részesült intenzív/szubintenzív ellátásban.

A tájékoztató teljes szövege itt található.

 

Szennyvízvizsgálatok

A 43. héten csökkenést mutat a SARS-CoV-2 örökítőanyag országos átlagértéke, bár a szennyvízben mért koncentrációk továbbra is jelentősek. Emelkedő tendencia egyedül Miskolcon látható. Csökkenés észlelhető a Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telep ellátási területén, a vizsgált Budapest környéki agglomerációs településeken, valamint Kaposváron, Pécsett és Szolnokon. A SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációja két városban – Miskolcon és Nyíregyházán – a magas, míg a többi 20 mintavételi helyen az emelkedett tartományba esik.

Bővebb tájékoztatás itt elérhető.

 

Integrált felügyeleti rendszer további adatai

A modern népegészségügyi tevékenység során a megbetegedési tendenciák, és ezek kapcsán történő beavatkozások alapját és eredményességét integrált surveillance (felügyeleti) rendszerek adják, ezért az NNGYK is felállította az integrált felügyeleti rendszerét a légúti megbetegedések követésére. Ennek keretében az Országos Mentőszolgálat támogatásával a sürgősségi ellátás adatait a szennyvíz alapú vizsgálatainkkal összevetve követjük az influenza  és a COVID-19 esetében a vírus terhelést a szennyvízben és a sürgősségi ellátási igényt az Országos Mentőszolgálat oldaláról.

Elsődleges elemzéseink alapján megállapítható, hogy az influenza szennyvízben mért vírusterhelés emelkedését 2 héttel követi a sürgősségi ellátási igény növekedése, míg a koronavírus (SARS-CoV - 2) örökítőanyag emelkedését 1 héttel követi a mentőszolgálat hívásszámának növekedése.

2023 2024 41 1

2023 2024 41 2

Melléklet(ek):
Dokumentum nevesorrendDátum
Download this file (Heti légúti tájékoztató _NNGYK_2023.43.hét.pdf)Heti légúti tájékoztató _NNGYK_2023.43.hét.pdf 2023-11-03

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2023, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít