Könnyű kezelés

  • Nagyítás 100%
  • Betűméret 100%
  • Sorköz 100%
  • Szóköz 100%

nnk emblema logo

nnk cim telefon

2024. február 13-án, Párizsban az Európai Bizottság, a döntéshozók és 30 ország szervezetei közösen indítják útjára az Együttes Fellépés az Antimikrobiális Rezisztencia és az Egészségügyi Ellátással Összefüggő Fertőzések elleni Projekt folytatását (EU-JAMRAI 2). A francia Egészségügyi és Orvostudományi Kutatóintézet (Inserm) koordinálásával, a francia Egészségügyi Minisztérium támogatásával ez a konzorcium még hatékonyabban kívánja felvenni a harcot az antimikrobiális rezisztenciával.

Az antimikrobiális rezisztencia egy súlyos közegészségügyi probléma, ami évente több mint 35 000 ember halálát okozza az Európai Unió (EU)/Európai Gazdasági Térség (EGT) országaiban, világszerte pedig 1, 3 millió ember halálához vezet.

A 2017 és 2021 között futó EU-JAMRAI 1 sikerére építve a legújabb projekt egy ambiciózus „One Health” programot hirdet, amelynek keretében az EU-tagállamokon túl Izland, Norvégia és Ukrajna is részt vesz a közös munkában.

Didier Samuel, a projekt koordinációt ellátó kutatóintézet vezetője elmondta: „A „One Health” megközelítés hosszú távú megvalósítása az elkövetkező évek prioritása marad, és ez a jövő prioritása is. […] Egyetlen állam sem képes egyedül fellépni az antimikrobiális rezisztencia ellen […]. Az együttműködés ma már nem lehetőség: ez a siker feltétele az antimikrobiális rezisztencia elleni globális küzdelemben.”

Az EU-JAMRAI 2 konkrét intézkedések végrehajtásával törekszik az antimikrobiális rezisztencia nyomon követésére, megelőzésére és hatékony kezelésére a humán, állat- és környezetegészségügy területén, ezzel párhuzamosan lehetővé teszi a résztvevő országok számára, hogy megerősítsék nemzeti cselekvési terveiket. A projekt célkitűzése, hogy csökkentse az EU-s állampolgárok antimikrobiális rezisztens baktériumoknak való kitettségének kockázatát. Ez magában foglalja az integrált surveillance rendszer kialakítását és a fertőzésmegelőzés megerősítését a „One Health” megközelítésen keresztül, miközben javítja a bakteriális fertőzéssel küzdő betegek ellátását, például biztosítva a hatékony antibiotikum-terápiához való hozzáférést.

​Az EU-JAMRAI 2 a partnerek és az EU4Health Program együttes finanszírozásával valósul meg, összesen 62,5 millió eurós költségvetéssel, amelyből 50 millió eurót az Európai Bizottság biztosít. Az Európai Unió egyértelműen kiemelt ügynek tekinti az antimikrobiális rezisztencia elleni küzdelmet.

Roser Domenech Amado, az Európai Bizottság Egészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Főigazgatóságának „One Health” igazgatója elmondta: „Az AMR napjaink nagy világjárványa. Sürgős cselekvést igényel most Európában és szerte a világon. 2023-ban az EU megállapodott az antimikrobiális rezisztenciára és az antimikrobiális szerek fogyasztására vonatkozó ajánlott célokról, valamint intézkedésekről, ideértve a fertőzések megelőzését és ellenőrzését, a felügyeletet és a nyomon követést, az innováció és a hozzáférés előmozdítását, az antimikrobiális szerek körültekintő használatát és a fokozott tájékoztatást a témában. Az Európai Bizottság 50 millió eurós támogatása a JAMRAI 2-ben – a valaha volt legnagyobb az antimikrobiális rezisztencia elleni küzdelemben – segíteni fogja az uniós országokat abban, hogy változást tudjanak elérni.”

Az EU-JAMRAI 2-ben 30 országból több mint 120 partner, 40 érdekelt fél támogatásával vesz részt. Az európai szervezetek közül az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ, az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság, míg a nemzetközi szervezetek közül az Egészségügyi Világszervezet, az Állategészségügyi Világszervezet, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet, az ENSZ Környezetvédelmi Programja és az Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezet szakértelmükkel gazdagítják a projektet, és biztosítják az együttes fellépés összehangolását a meglévő kezdeményezésekkel. Ezen kívül humán és állat-egészségügyi szakemberek, valamint a betegek képviselői is bekapcsolódnak a projektbe.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) képviseli kompetens hatóságként Magyarországot a 4 éven át zajló EU JAMRAI 2 Együttes Fellépésben. A hazai részvétel több munkacsoportot érint, mind a humán egészségügy, mind a környezetegészségügy területén. A projekt megvalósítása során célunk az antimikrobiális szerek megfelelő alkalmazását támogató keretrendszer kidolgozása és ezirányú szakmai együttműködések kialakítása a humán egészségügy területén. Mindemellett a megfelelő antimikrobiális szer felírási és infekciókontroll gyakorlatot akadályozó magatartásbeli-attitűdbeli akadályok azonosítását és az ezekre vonatkozóan beavatkozások kidolgozását tervezzük A környezetegészségügy területén egy egységes környezeti antimikrobiális rezisztencia (AMR) surveillance rendszer létrehozását, és egy olyan képzési program kialakítását valósítjuk meg, amely a környezeti AMR emisszió problémájára és a csökkentés lehetőségeire hívja fel az érintett szakemberek figyelmét. Kommunikációs kampány keretében több célcsoport megszólításával bővítjük a lakosság AMR-rel kapcsolatos ismereteit.

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2023, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít