nnk emblema logo

nnk cim telefon

Közegészségügyi Laboratóriumi Főosztály

Az uszodák, fürdők vízminősége több tényező függvénye. A keretrendszert a jogszabályok biztosítják, amelyek megszabják a betartandó határértékeket. Nagy felelősség van az üzemeltetőkön is, hogy a legmegfelelőbb módon vezetve a fürdőt elősegítsék a megfelelő vízminőség fenntartását. Az ő felelősségük többek között az elegendő pótvíz biztosítása, a medencék terhelhetőségének betartatása, vagy éppen a fertőtlenítőszerek, vegyszerek szintjének folyamatos és gondos monitorozása, szinten tartása.

Emellett azonban a fürdőzők, uszodahasználók is tehetnek azért, hogy a medencék vize minél kevesebb vegyszer adagolásával legyen biztonságos, és megfelelő minőségű. Jó, ha ők is látják, hogy milyen nagymértékben vannak hatással a vízminőségre, milyen a megfelelő fürdőhigiéné, és miért van erre szükség! Egy tiszta, áttetsző vizű, nem túlfertőtlenített vízben szívesebben is fürdünk. Egy Vas megyében végzett felmérés során azt tapasztalták, hogy azokban az iskolai uszodákban, ahol játékos oktatást tartottak a gyerekeknek a fürdőhigiéné szerepéről, fontosságáról, szignifikánsan javult a vízminőség!

Minden medence vizében előfordulnak baktériumok, a számuk azonban a víz gondos fertőtlenítése miatt nagyon alacsony. Bizonyos körülmények közt azonban elkezdhetnek elszaporodni, amely kockázatot jelenthet egészségünkre. Az egészségkockázatot jelentő baktériumok, és a fennmaradásukhoz, szaporodásukhoz szükséges tápanyagok alapvető forrásai mi magunk vagyunk. Ha a medencehasználat előtt megfelelően tisztálkodunk, eltávolítjuk testünkről a kémiai (por, izzadtság, kozmetikumok…) és mikrobiológiai szennyezőket, ezáltal csökkentjük a kockázat mértékét. Ez az egyik legfontosabb lépés, amit ez ügyben tehetünk. (Mindemellett, ha fertőző betegségben szenvedünk, kerüljük a fürdőket, mivel a vízben megfelelő tisztálkodás mellett is könnyen megfertőzhetünk másokat.) A fertőtlenítőszerek szerepe a kórokozók ártalmatlanítása, és tápanyagaik lebontása. Ha odafigyelünk a higiénére, kevesebb vegyszerrel fenntartható a megfelelő vízminőség.

Különösen fontos ez a gyógyvizes medencék esetén, hiszen ezeknél többnyire a megfelelő vízminőséget fertőtlenítőszer adagolás helyett nagyobb mértékű, folyamatos vízcserével biztosítják. A baktériumok elszaporodását ez esetben a magasabb hőmérséklet, és a víz saját szervesanyag-tartalma is elősegítheti. E megfontolások alapján ezekben a medencékben nem ajánlott az úszás, víz alá bukás. A sokszor magas hőmérséklet, és az esetleges biológiailag aktív komponensek miatt a tartózkodási időt is korlátokhoz kötik, ez leggyakrabban 20 perc, gyermekek számára pedig orvosi javaslat nélkül egyáltalán nem ajánlott ezekben a medencékben tartózkodni.

A kampányban szereplő további apróbb lépések is a megfelelő vízminőség fenntarthatóságának elősegítését szolgálják. Egészségünket a balesetek is megingathatják, így egyúttal fontosnak tartjuk a balesetmegelőzésre is felhívni a figyelmet (rohangálás, ugrálás mellőzése, törékeny, elektromos tárgyak védelme).

Legfontosabb üzeneteink:

  • Figyeljünk a személyi higiéniára: Meleg vízzel és szappannal zuhanyozni, lábmosót használni medencehasználat előtt! (Szennyező anyagokat a zsebeink is tartalmazhatnak!)
  • Használjuk a mosdót fürdés előtt! Ne a medencében intézzük a dolgunk! Nemzetközi kutatások alapján a fürdőzők nagyon nagy, akár 60-80%-át is érinti ez a kérdés!
  • Gyógyvizes medencékben a magasabb kockázat miatt nem ajánlott az úszás, búvárkodás!
  • Gyerekek ne használják a gyógyvizes medencéket, hiszen a meleg nagyon megterhelné a szervezetüket, valamint fajlagosan jóval több vizet nyelnének a fürdőzés során!
  • Figyeljünk egymásra és gyermekeinkre, kerüljük el a baleseteket!

 

További tájékoztatást nyújt:

Nemzeti Népegészségügyi Központ

Közegészségügyi Laboratóriumi Főosztály

Környezetegészségügyi Laboratóriumi Osztály

Vízhigiénés szakmai terület

Telefon: 061/476-1173

E-mail:  

1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6. A épület 2. emelet

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2022, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat