nnk emblema logo

nnk cim telefon

Közegészségügyi Laboratóriumi Főosztály

A gyermekek idejük 80-90%-át belterekben töltik, melyből jelentős részt képvisel a gyermekintézményekben eltöltött idő (napi 6-8 óra). Fejlődő szervezetük sokkal érzékenyebb bizonyos légszennyező anyagok hatásaira, mint a felnőtteké, ezért a felnövekvő generáció egészségvédelme szempontjából nagy jelentőséggel bír a gyermekintézmények megfelelő beltéri levegőminősége.  Számos vizsgálat eredménye alapján megállapítható, hogy a nem megfelelő minőségű beltéri levegő az oktatási intézményekben jelentősen növelheti a fejfájás, fáradtságérzet, asztmás roham, és egyéb légúti tünetek gyakoriságát, és kedvezőtlen hatással lehet az iskolai teljesítőképességre, valamint növelheti a hiányzások számát is.

A beltéri levegő minőségét legfőképpen a kültéri levegő minősége, a beltéri szennyezőforrások jelenléte valamint a légcsere mértéke határozza meg.

Napjainkban számos technikai berendezés, műszaki megoldás érhető el, melyek használatával jelentősen befolyásolható a beltéri levegő minősége.

Annak érdekében, hogy ezen berendezések használata a gyermekintézmények beltéri levegőminőségére pozitív hatással legyen, rendkívül fontos, hogy az optimális légtechnikai rendszerek kerüljenek kiépítésre és azok működtetése közegészségügyi és egészségvédelmi szempontból megfelelő legyen.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ egy módszertani ajánlást dolgozott ki a gyermekintézmények üzemeltetői számára, melyben részletes szakmai útmutatás található ezen berendezések szakszerű alkalmazásához. Az útmutató az alábbi, beltéri levegőminőséget befolyásoló berendezések optimális működtetéséhez, használatához nyújt segítséget:

  • mesterséges szellőztető rendszerek,
  • mobil légtisztító berendezések,
  • lég- és felületfertőtlenítő berendezések,
  • klímaberendezések,
  • sószobák

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2022, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat