Könnyű kezelés

  • Nagyítás 100%
  • Betűméret 100%
  • Sorköz 100%
  • Szóköz 100%

nnk emblema logo

nnk cim telefon

Közegészségügyi Laboratóriumi és Módszertani Főosztály

Január 12-én lépett hatályba az ivóvíz minőségére és az ellenőrzés rendjére vonatkozó 5/2023 (I.12.) Kormányrendelet, mely az emberi fogyasztásra szánt víz minőségéről szóló, 2020. december 16-i (EU) 2020/2184 európai parlamenti és tanácsi irányelv (a továbbiakban: Irányelv) átültetéséről gondoskodik.

A rendelet hatálybalépésével megváltoztak az ivó- és fürdővízzel érintkező anyagok higiénés minősítésének és forgalmazásának engedélyezésére vonatkozó szabályok.

A vízzel érintkező anyagok, termékek kapcsán az Európai Unióban egységes rendszer kidolgozása van folyamatban. A felhasználható kiindulási anyagokra, a vizsgálati módszerekre és a higiénés követelmények ellenőrzésére az Európai Bizottság megkezdte egy pozitív lista és módszertani követelmények kidolgozását. A termékek minősítési rendszere fokozatosan alakul majd át.

Az Irányelv az uniós szintű piacfelügyeleti mechanizmus kidolgozásáig az egyes tagállamok által alkalmazott gyakorlat fenntartásáról rendelkezik, tehát jelenleg a vízzel érintkező anyagok (csövek, bevonatok, fittingek, összetett termékek, egyben forgalmazott technológiák, ivóvíz utótisztító kisberendezések, vízadagolók) értékelési rendszere még nem változik. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) a higiénés követelményeknek való megfelelést először szakvéleményezési eljárásban értékeli, majd külön eljárásban engedélyezi a forgalmazást.

A rendelet hatálybalépése előtt nyilvántartásba vett vagy engedélyezett ivóvízzel és használati melegvízzel közvetlenül érintkező anyagra, termékre vonatkozó engedély - ha a kiadott engedély ettől eltérő határidőt nem állapított meg - annak kiadásától vagy a nyilvántartásba vételtől számított öt év elteltével veszti hatályát, a jelenleg érvényes nyilvántartásba vétellel vagy engedéllyel rendelkező vízzel érintkező anyagokra tehát nem szükséges új eljárást indítani. A korábbi engedélyek, bejelentések megújítását az öt év letelte előtt szükséges az NNK-nál kérelmezni.

A rendelet új bejelentés köteles termékcsoportot vezetett be: az ivó- és használati melegvíz-ellátásban vízzel közvetlenül érintkező szűrőanyagok és ivóvízkezelő vegyszerek.

Ezen új bejelentés köteles termékcsoport vonatkozásában a bejelentéseket a rendelet hatályba lépésétől számított egy éven belül, tehát legkésőbb 2024. január 12. napjáig kell megtenni.

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2023, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít