nnk emblema logo

nnk cim telefon

Az elkövetkező napokban a pollenterhelés várhatóan még továbbra is magas, bár a záporok, zivatarok lokálisan átmenetileg csökkenthetik a levegő pollenkoncentrációját.
A tölgy továbbá a kevésbé jelentős allergének közé tartozó eperfafélék és fenyőfélék pollenkoncentrációja országosan a közepes-magas tartományban alakulhat. A kőris és a nyír virágporának mennyisége jellemzően közepes, a platáné valamint a kevésbé jelentős allergének közé tartozó dióé, bükké illetve a bodzáé az alacsony-közepes tartományban alakulhat, míg a ciprus- és tiszafaféléké, a juharé, a fűzé, továbbá a kevésbé jelentős allergének közé tartozó ostorfáé, vadgesztenyéé, szelídgesztenyéé alacsony.
A lágyszárú allergénnek közül a pázsitfűfélék pollenkoncentrációja jellemzően a közepes-magas tartományban alakulhat, helyenként elérheti a nagyon magas szintet, míg a csalánfélék, az útifű, a lórom, valamint a kevésbé jelentős allergének közül a sásfélék és az ernyősvirágzatúak virágpora alacsony koncentrációban lehet jelen.
A kültéri allergén gombák spóraszáma országosan az alacsony-közepes tartományban alakulhat.
A következő időszakban a pázsitfűfélék pollenkoncentrációjának emelkedésére számíthatunk, így az erre érzékenyek hamarosan már allergiás tüneteket tapasztalhatnak. Magas pázsitfű pollenkoncentráció esetén a viharok hatására a levegőben szálló nagyobb pollenszemek kisebb szemcsékre esnek szét, s ezek a részecskék kis méretüknek köszönhetően a tüdő mélyebb részeibe is eljutnak, így hevesebb reakciót váltanak ki a szervezetben. Az allergiások és az asztmások számára javasoljuk, hogy a vihar ideje alatt tartózkodjanak beltéren és az ablakokat zárják be.
Továbbra is találkozhatunk a levegőben „nyárfaszösz”-szel, ami azonban a tévhittel ellentétben nem okoz pollenallergiás tüneteket, mivel valójában a nyárfa terméséből és annak szél által való elterjedését segítő, üres, levegővel telt, allergén fehérjéket nem tartalmazó részeiből áll. Akiknél ebben az időszakban jelentkeznek pollenallergiás tünetek, annál valószínűleg a levegőben aktuálisan jelen lévő allergén növények pollenszemei okozhatják a tüneteiket.

A részletes napi pollenjelentés elérhető itt.

Részletes pollenadatok

Dátum: 
Település: 
Növény: 
Kategória: 

 Dátum   Település   Növény   Kategória 
 
Kérjük adjon meg keresési feltételt!
 
1 / 1 oldal

SSL ClassC

Minden jog fenntartva © 2019, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat