Tanácsok az új típusú koronavírus járvánnyal kapcsolatos intézkedésekre az élelmiszer-forgalmazó létesítmények üzemeltetőinek
Fontos hangsúlyozni, hogy tudományosan eddig nem bizonyított, hogy az új típusú koronavírus az ismert fertőzési módokon túl (cseppfertőzés) más módón – pl. szennyezett élelmiszer fogyasztása révén – terjedne. Ezt erősítette meg a WHO, az EFSA, az Európai Járványügyi Központ és a Német Szövetségi Kockázatértékelési Intézet (BfR) is.
A koronavírus járvány megelőzése érdekében fokozott figyelmet kell fordítani a napi, higiéniai szabályok szigorú betartására, folyamatosan követni és alkalmazni kell a humán járványvédelmi intézkedéseket.
Élelmiszerek:
A forgalmazó felelős azért, hogy valamennyi élelmiszert fokozottan védjen a szennyezéstől a szállítás, a raktározás és az értékesítés teljes folyamata alatt.
Nem előre csomagolt áruk esetén, különösen, ha azok hőkezelés és/vagy mosás nélkül fogyaszthatók:
- Meg kell akadályozni, hogy az esetlegesen fertőzött emberek köhögése, tüsszentése útján fertőző anyag (kórokozót tartalmazó nyálcseppek) kerühessen az élelmiszerekre. Ennek megelőzését segíti a cseppfertőzés elleni védelemre alkalmazott plexi- vagy egyéb védő-, légterelő burkolatok, tárolók alkalmazása.
- Meg kell akadályozni, hogy a vásárlás során a vásárló kezétől, vagy köhögéssel, tüsszentéssel szennyeződhessen a termék. Ehhez biztosítani kell elegendő számú, megfelelő eszközt és csomagolóanyagot (pl. egyszer használatos kesztyű, egyszer használatos nylon és papírtasakok) a csomagolatlan termékek önkiszolgáló értékesítéséhez. Ezek helyes használatáról tájékoztatni kell a vásárlókat, valamint célszerű folyamatosan felügyelni is. Amennyiben a megfelelő, cseppfertőződésmentes védelem kellő biztonsággal nem megoldható, javasolt a kiszolgálás átmeneti átszervezése, eladópult mögötti elhelyezése, végső esetben pedig a csomagolatlan élelmiszerek forgalmazásának felfüggesztése.
- Az önkiszolgáló salátabár/salátapult üzemeltetése helyett a jelenlegi helyzetben a pultból való értékesítést javasoljuk.
- A jelenlegi helyzetben nem javasoljuk az otthonról hozott, saját csomagolóanyagok használatát.
- Meg kell akadályozni, hogy a termékek közvetett kapcsolatba kerüljenek a pénzzel. Célszerű a pénz kezelésének és az áru kezelésének teljes szétválasztása. Nem megfelelő az a gyakorlat, hogy ez az egyszer használatos kesztyű folyamatos levételével, majd ismételt felhúzásával történik. Nagyobb forgalmú helyen javasolt, hogy külön személy adja ki a terméket, míg más vegye el a pénzt. Az eladók rendszeres – forgalomtól függő – kézmosása és a személyi higiénia betartása kiemelt fontosságú. A bejáratnál érintés nélkül használható, adagolós virucid kézfertőtlenítő, vagy egyszer használatos kesztyű kihelyezése javasolt.
- A megszokottól eltérő gyakorlattal kell az árukirakodást, üres ládák felrakodását végezni. A bolt személyzete ne érintkezzen a gépjármű vezetőjével.
- Javasoljuk a hulladékgyűjtők gyakoribb ürítését.
Környezet, berendezések, eszközök:
- Fokozottan tisztán kell tartani a vásárlók által gyakran érintett felületeket.
- Fel kell mérni, hogy a vásárlótérben melyek azok a berendezési tárgyak, eszközök, amelyeket a vásárlók folyamatosan megérintenek. Ezek rendszeres takarítását és fertőtlenítését biztosítani kell.
- Az ajtókat (amennyiben nem önműködőek) rendszeresen tisztítani kell, különösen a kilincseket. Ahol megoldható, ott az „érintésmentes” önműködő ajtókra kell korlátozni a be- és kijárást.
- A bevásárlókocsik és -kosarak napi rendszerességű fertőtlenítése javasolt. Gyermek semmilyen körülmények között nem állhat a bevásárlókocsiban, amire a vásárlók figyelmét is fel kell hívni.
- A boltban lévő hűtőpultok fogantyúit, a forgalomtól függően, naponta több alkalommal fertőtlenítőszerrel át kell törölni. A termékek megfogására alkalmazott eszközöket javasolt egyszer használatos eszközökre (zacskó, kesztyű) cserélni. A nem egyszer használatos eszközöket, amennyiben kézzel és élelmiszerrel is érintkeznek, óránként cserélni és mosogatást követően fertőtleníteni kell. (Pl. pékáruknál kihelyezett eszközök.)
- A pénztárnál lévő áruszalagot, valamint az önkiszolgáló pénztárak rakodófelületeit folyamatosan tisztítani, fertőtleníteni kell.
- A bankkártya-terminált rendszeresen fertőtleníteni kell.
- A környezet, berendezések, eszközök tisztításához virucid hatású mosogatószert, felület-fertőtlenítőszert és takarítószert kell alkalmazni.
- Lehetőség szerint a helyiségek rendszeres átszellőztetése szükséges.
- Árufeltöltéskor, az árumozgatáshoz használt „békák”, egyéb eszközök használatakor a dolgozóknak kesztyűt kell viselniük. Utóbbi esetben, amennyiben ez nem történik meg, az eszközök fogantyúit minden használat után fertőtleníteni kell.
Dolgozók:
- Alapvető élelmiszerhigiéniai követelmény, hogy élelmiszerrel – mind az előállítás, mind a forgalmazás során – kizárólag egészséges emberek dolgozhatnak. Az élelmiszer kezelését végző dolgozók magas szintű személyi higiéniát kötelesek fenntartani, számukra megfelelő, tiszta öltözetet kell biztosítani.
- A higiéniai teendőkről (a dolgozók és a vásárlók egészsége érdekében) javasolt oktatást tartani. Az NNK által javasolt valamennyi ponttal a dolgozóknak tisztában kell lenniük, és azt fokozottan be kell tartaniuk.
- Az üzemeltető felelőssége, hogy a dolgozók egészségi állapotát fokozottan monitorozza és a betegség gyanúja esetén intézkedjen, továbbá óvja őket a túlzott igénybevételtől és a túlterheltségtől.
- Csemegepultban a kesztyű használata kötelező, emellett a rendszeres kézmosást is meg kell követelni.
- A pénztárban a vevő által csomagolt – egyébként csomagolatlan áru, pl. pékáru - a kód olvashatatlansága miatt nem bontható ki.
- A pénztárban dolgozó számára kézi fertőtlenítőt, vagy egyszer-használatos kesztyűt kell biztosítani. A kesztyűt legalább 2-3 óránként javasolt cserélni, illetve kézmosási szünetet tartani. Evés, ivás előtt és után egyaránt kezet kell mosni vagy fertőtleníteni.
- Minden kézmosóhelyen virucid hatású kézfertőtlenítőszer használata ajánlott.
- Javasolt a pénztáros és a vásárlók közé plexifal beállítása.
- A takarítást végző személyzet védőeszközzel történő ellátásának fokozott figyelemmel kísérése.
Vásárlók:
Minden eszközzel törekedni kell arra, hogy a vásárlókat a helyes vásárlói magatartásra ösztönözzék.
- Ennek egyik módja lehet ábrákkal szemléltetni a higiénikus megoldásokat, és/vagy a helytelen gyakorlatot, valamint az áruházi hangosbemondókon keresztül felhívni a vásárlók figyelmét a legfontosabb tudnivalókra. Ilyen például a csomagolatlan termékek „összefogdosása”, helytelen eszközhasználat az önkiszolgáló értékesítésnél, bevásárló kocsi rakterébe ültetett, állított gyermek.
- A hosszabb sorok kialakulását pl. sorszámhúzással ajánlott megelőzni, valamint vonalak felfestésével felhívni a figyelmet a javasolt várakozási távolságra (legalább 1,5 méter).
- Jól látható helyen fel kell tüntetni, hogy sorban állás során a javasolt személyes távolságot a vásárlók egymás közt és a bolt munkatársaival is tartsák meg.
- Fontos és minden felelős embertől elvárható, hogy akinél felmerül a fertőzöttség gyanúja, ne menjen közösségbe, így élelmiszerüzletbe sem!
- Vásárláskor még egészséges állapotban is csak azokat a termékeket érintsék meg, amit biztosan a kosárba tesznek!
Az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság folyamatosan végzi az ellenőrzéseket, melynek minden esetben részét képezi az alapvető higiéniai előírások betartásának ellenőrzése.
A koronavírus járvány terjedésének megelőzése érdekében szakembereink valamennyi ellenőrzés alkalmával fokozott figyelmet fordítanak az adott létesítményre vonatkozó higiéniai szabályok betartására, és felhívják a vállalkozók figyelmét a humán járványvédelmi óvintézkedések folyamatos követésére és alkalmazására.
Forrás: Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal