Könnyű kezelés

  • Nagyítás 100%
  • Betűméret 100%
  • Sorköz 100%
  • Szóköz 100%

nnk emblema logo

nnk cim telefon

Olaszország északi, Románia dél - nyugati megyéiben 2017-ben több ezer kanyaró megbetegedést jelentettek.

Pünkösdkor (2018. május 20.) több tízezer ember utazik Csíksomlyóra és közeledik a nyaralás ideje is, amikor sokan Olaszországot választják úticélul.

Mi a kanyaró?

A kanyaró (morbilli) nyálcseppekkel terjedő, vírus okozta, fertőző betegség. 10-14 nap lappangási idő után láz, köhögés, hurut és kötőhártya-gyulladás a kezdeti tünetek. Pár nap múlva az arcon, majd az egész testen végigvonuló kiütések alakulnak ki. A kanyaró súlyos betegség, mely igen ragályos, könnyen átvihető egyik emberről a másikra. Leggyakoribb szövődménye a középfül- és tüdőgyulladás. A vírus agyvelőgyulladást is okozhat, melynek következtében életre szóló idegrendszeri károsodás és értelmi fogyatékosság maradhat vissza.

 Kinek ajánlott a kanyaró elleni oltás (MMR) romániai és olaszországi utazás előtt?

 A kanyarójárvány által érintett területre utazóknak:

  • Felnőttek oltását a kockázat felmérését követően az OEK Nemzetközi Utazás-egészségügyi és Oltóközpontjában, vagy az ÁNTSZ regionális nemzetközi oltóközpontjaiban, térítés ellenében lehet felvenni.
  • 15 hónaposnál fiatalabb, oltásban nem részesült csecsemők, kisdedek utazása halasztandó. Indokolt esetben a kor szerinti (15 hónapos, 11 éves kori) kanyaró (MMR) oltás előrehozható. Az oltásokat a házi gyermekorvostól kell kérni, lehetőleg legalább két héttel a tervezett utazás előtt.
  • A magyarországi oltási rend szerint, aki 1969 előtt született még nem kapott kanyaró elleni oltást.  Ha átesett a betegségen, életre szóló védettsége van. 1989-ben vezették be a 11 évesek emlékeztető oltását, azaz aki 1978-ban született, már két oltást kapott.  Az első oltást követően az oltottak 93%, a második után az oltottak 97%- a védett. Enyhe megbetegedés oltottság mellett is előfordulhat.

Milyen oltóanyag áll rendelkezésre?

Az oltóanyagban gyengített élő kanyaró-, mumpsz- és rózsahimlő-vírusok vannak. 
A 7-28. nap között ún. oltási betegség léphet fel lázzal, kiütéssel, esetleg nyálmirigy-duzzanattal. A tünetek sokkal enyhébbek, mint a természetes betegségnél és általában 1-2 napnál nem tartanak tovább.

 Nem mindenki oltható kanyaró ellen!

A 9 hónaposnál fiatalabbak, immunhiányos betegségben szenvedők, várandósok nem olthatók. Az olthatóság elbírálása orvosi feladat.

 A fertőződés kockázatát egyéb módon is csökkeneti kell: kerülendő a zsúfolt helyek látogatása (bevásárló központ, templomi istentisztelet, több helyről összesereglő családi találkozók (keresztelő, locsolkodás stb.) 

 Az OKI Nemzetközi Utazás-egészségügyi és Oltóközpontjában magyar oltási könyvvel 11.510 Ft, nemzetközi oltási dokumentációval 13.310 Ft az oltás.

Cím: 1097 Budapest, Albert F. u 3/a (bejárat a Vágóhíd u felől) Rendelés: hétfőtől csütörtökig időpont nélkül 9-13 óra között, pénteken csak időpontra érkezőket fogadunk. Húzzon sorszámot és töltsön ki egy magyar nyelvű kérdőívet! Csak készpénzzel tud fizetni!

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2023, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít