Könnyű kezelés

  • Nagyítás 100%
  • Betűméret 100%
  • Sorköz 100%
  • Szóköz 100%

nnk emblema logo

nnk cim telefon

covid 19 logo

COVID-19

TÁJÉKOZTATÓ OLDAL

 
Lakossági tájékoztató
(ingyenesen hívható)
telefonszám:


1812

Koronavírus
COVID-19

COVID-19

Koronavírus 2019. lakossági tájékoztatók

A Nemzeti Népegészségügyi Központ munkatársai a COVID járvány kezdete óta vizsgálják, hogy Magyarországon a koronavírusnak milyen genetikai változatai jelennek meg, az NNK Nemzeti Biztonsági Laboratóriumában folyamatosan végzik a SASR-CoV-2 vírusok betegmintákból történő tenyésztését​ és tulajdonságainak meghatározását.

Az Egyesült Királyságban a tavalyi év végén bukkant fel a koronavírus egy olyan új mutációja, amely ismereteink szerint 50-70%-kal fertőzőbb az eddigi vírusváltozatokhoz képest, gyorsabb terjedés jellemzi. Az új variánst már az Egyesült Királyságon kívül is kimutatták. A Nemzeti Népegészségügyi Központ COVID munkacsoportjának és a Nemzeti Biztonsági Laboratórium munkatársainak Dr. Kis Zoltán vezetésével 3 mintából sikerült kimutatniuk az új variánst. Mind a három eset utazáshoz köthető. Jelenleg is együttműködő partnereikkel, a Dr. Gyenesei Attila vezette Pécsi Tudományegyetem Bioinformatikai Kutatócsoportjával és Dr. Solymosi Norbert vezette Állatorvostudományi Egyetem Bioinformatikai Központtal közösen végzik a SARS-CoV-2 vírusok, így az új variáns teljesebb körű genetikai vizsgálatát és elemzését. A Nemzeti Biztonsági Laboratórium munkatársai az új variáns hatékonyabb és gyorsabb kimutatásához saját diagnosztikumot is fejlesztettek.

A vírus genetikai változékonyságának nyomon követéséhez elengedhetetlen a megfelelő, az ország minden részéből származó vizsgálati minta, ezek beküldéséért köszönetet mondunk a diagnosztikát végző beküldő laboratóriumoknak, többek között a Synlab COVID laboratóriumának, akik a járvány elejétől fogva rendszeresen szolgáltatnak mintát a tipizálási vizsgálatokhoz.

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2023, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít