Könnyű kezelés

  • Nagyítás 100%
  • Betűméret 100%
  • Sorköz 100%
  • Szóköz 100%

nnk emblema logo

nnk cim telefon

covid 19 logo

COVID-19

TÁJÉKOZTATÓ OLDAL

 
Lakossági tájékoztató
(ingyenesen hívható)
telefonszám:


1812

Koronavírus
COVID-19

COVID-19

Koronavírus 2019. lakossági tájékoztatók

Az új koronavírus (COVID-19) okozta járvány terjedésének megakadályozása érdekében különös figyelmet kell fordítani az alábbi járványügyi szabályok betartására:

Egészséges személy 

A jelenlegi új koronavírus járvány elsősorban direkt módon cseppfertőzéssel terjed, azaz a vírus terjedése szempontjából a legnagyobb veszélyt a megbetegedett köhögő, tüsszögő ember jelenti.

Ezért az elsődleges és legfontosabb megelőző intézkedés, hogy kizárólag egészséges, tüneteket nem mutató személyek vegyenek igénybe bármilyen szálláshely szolgáltatást.

Amennyiben készült házirend akkor azt a szálláshelyet igénybe vevők számára ki kell függeszteni, vagy előzetesen elektronikusan meg kell küldeni.

Javasolt a szállás bejáratánál és más területeken plakátok kihelyezése, amelyek felhívják a figyelmet a higiénés szabályokra és annak betartására. Ezen belül a köhögési etikett betartására, a gyakori, alapos, legalább 30-40 másodpercig tartó szappanos kézmosásra, kézfertőtlenítésre, az általános higiénés előírások betartására, a felületek fokozott fertőtlenítésére.

Személyi higiéne betartása

Továbbra is a fertőzés megelőzésének legfontosabb eszköze a gyakori, alapos szappanos kézmosás vagy alkoholos kézfertőtlenítés.

Emellett szigorúan be kell tartani a köhögés etikett szabályait (papír zsebkendő használata, annak hiányában behajlított kar könyökhajlatába történő köhögés, tüsszentés).

Kerülni szükséges a felesleges közvetlen testkontaktust, valamint a saját arc, szem, száj érintését is. 

Javasolt a szállás bejáratánál és más frekventált területeken plakátok kihelyezése, amelyek felhívják a figyelmet a fenti higiénés szabályokra.

Takarítás

Az elmúlt hónapok alatt vastag por gyűlhetett össze a használatok kívüli belső terek felületein (pl.: bútorokon, padlón), melynek  mennyisége és összetétele ingatlanról ingatlanra változik. A nem megfelelően záró nyílászárókon keresztül a környezetből bekerült poron túl  a különböző textíliák kopásából származó szálas anyagok is jelentős mennyiségben megtalálhatók a porban. Beázás, penészesedés esetén allergének (penészgombák spórái, atkák ürüléke) is lehetnek a porban, ami az arra érzékeny személyeknél allergiás reakciókat pl.: tüsszögést, orrfolyást vagy súlyos esetben allergiás rohamot is kiválthat.

A portörlést ne szárazon végezzék! Nedves ruhával, lassan, lehetőleg minél kevesebb port felkavarva töröljék le a felületeket. Ha vastag porréteg rakódott le a felületeken, illetve beázás is történt, akkor használjanak szűrőmaszkot (ügyeljenek annak megfelelő viselésére). Takarítás közben gondoskodni kell a természetes szellőztetésről (teljesen nyitott ablakkal vagy ajtóval), azonban  a portalanítás befejeztéig kerüljék az erős kereszthuzatot, mert az felkavarhatja a port. A megfelelő portalanítás érdekében ajánlott a textíliákat (terítőket, ágytakarókat) is átmosni. Lehetőség szerint a szőnyegek  is kerüljenek portalanításra i szabad térben. Takarítás után  többórás kereszthuzatos szellőztetés javasolt.

Fertőtlenítés    

A köhögéssel, tüsszentéssel a különböző felületekre került vírus inaktiválása érdekében rendszeres fertőtlenítő takarítás elvégzése szükséges a különböző helyiségekben.

A fertőtlenítő takarítás során kiemelt figyelmet kell fordítani arra, hogy a kézzel gyakran érintett felületek (asztalok, székek, ajtók, ablakok kilincsei, villany- és egyéb kapcsolók, a korlátok, a mosdók csaptelepei, stb) vírusölő hatású szerrel, megfelelő gyakorisággal és alapossággal fertőtlenítésre kerüljenek.

A takarítást végző dolgozók részére a felhasznált szerek használatára előírt védőeszközök biztosítása szükséges, illetve oktatásban kell részesíteni őket a felületek tisztításának, fertőtlenítésének fontosságáról, a fokozott fertőtlenítést igénylő területekről.

A felületek fertőtlenítésére jól alkalmazhatók az alkohol bázisú gyorsfertőtlenítők, illetve a fertőtlenítő kendők, míg a klórálló burkolattal ellátott helyiségek padló és fal burkolatainak fertőtlenítésére a klórtartalmú készítmények is használhatók.

A fertőtlenítőszereket minden esetben a gyártó által magyar nyelven feltüntetett használati utasítás szerint, megfelelő koncentrációban és megfelelő behatási idővel kell felhasználni.

Új vendégek érkezése előtt mindenre kiterjedő alapos, fertőtlenítőszeres nagytakarítás elvégzése szükséges.

A szociális helységekben biztosítani kell legalább a szappanos kézmosási lehetőséget, papírkéztörlő használatát, lehetőség szerint vírusölő hatású kézfertőtlenítőszert.

Javasolt a bejáratánál érintésmentes vírusölő hatású kézfertőtlenítő adagoló berendezés elhelyezése, annak folyamatos utántöltése és a használatára történő figyelemfelhívás.

A textíliák gépi úton történő fertőtlenítő mosása termodezinfekciós és kemo-termodezinfekciós mosási eljárással történhet.

A hulladékot (szemetet) zártan kell gyűjteni és tárolni, rendszeresen el kell szállíttatni.

A hulladék gyűjtésére szolgáló tartályokat, a tárolóhelyeket és környezetüket rendszeresen, de legalább hetente kell tisztítani és fertőtleníteni

Megelőző jelleggel gondoskodni kell a rovarok, rágcsálók irtásáról.

Távolságtartás, csoportosulás kerülése

Tekintettel arra, hogy tünetmentes személy is hordozhatja a vírust, ezért nagyon fontos a közvetlen (szoros) kontaktusok számának csökkentése, melynek érdekében úgy kell az adott tevékenységet megszervezni (külső és belső térben egyaránt), hogy 1,5 méteres távolság biztosítható legyen.

Sorban állás helyszínein biztosítani kell, hogy a sor ne torlódhasson fel és tartható legyen a várakozók között a megfelelő távolság. A 1,5 méteres távolságot a padozaton javasolt jelezni.

Amennyiben lehetséges, javasolt az előzetes, on-line szálláshelyfoglalás lehetőségét biztosítani, illetve a helyszínen is a készpénzmentes megoldásokat (bankkártya, okoseszközök) helyezni előtértbe.

Kerülni kell a zsúfoltságot.

Szellőztetés, légtechnikai rendszerek

A kórokozók számának csökkentése érdekében naponta több alkalommal javasolt az alapos szellőztetés (ajánlatos több nyílászáró egyidejű nyitásával kereszthuzat keltése) végzése.

A klímaberendezések karbantartási, tisztítási munkáit szakemberrel, első használat előtt végeztessük el.

A különféle légtechnikai eszközök növelhetik a kockázatot a levegő keverésével, a vírusos cseppek lebegtetésével, valamint a kórokozó szállításával.  A mesterséges szellőztetés helyett, a megelőzés érdekében javasoljuk a természetes szellőztetés alkalmazását. Amennyiben a légtechnika nem kapcsolható ki, úgy szükségesnek tartjuk a tiszta, friss levegő arányának növelését a belső térben. A friss levegő pótlás minimum 10 l/s/fő legyen.

A forgódobos hővisszanyerők (forgódobos hőcserélők, regiszterek) közvetíthetik a mikroorganizmust a használt és a friss levegő ág között, ezért ezeket a készülékeket mindenképpen kapcsolják ki. Kerülendő továbbá minden olyan egyéb műszaki megoldás, amely az elhasznált levegő egy részét visszajuttatja a friss levegő ágba. Továbbra is használhatók az olyan hőcserélők, ahol nincs levegő visszakeverés, amely garantálja a friss és az elhasznált levegő 100%-os elkülönítését.

Az olyan légtechnikai készülékek, amelyek friss levegő pótlására nem alkalmasak, hanem csupán a belső levegőt forgatják (pl. split klíma és fan-coil berendezések), a levegőben tartják a vírusokat, így növelhetik a fertőzés kockázatát, ezért javasoljuk ezeknek a készülékek a kikapcsolását. Amennyiben ezek nem kapcsolhatók ki, gyakori fertőtlenítésük javasolt.

Egyéb

A használaton kívül álló épületek ivó- és használati melegvízrendszerében, vagy más vízüzemű berendezéseiben pangó víz, a nem kellően körültekintő, újbóli használatbavétel esetén kockázatot jelenthetnek a felhasználók, fogyasztók egészségére.

A Legionella baktériumok vízrendszerekben megtelepedő kórokozók, amelyek az arra fogékonyakban súlyos, akár halálos kimenetelű tüdőgyulladást okozhatnak. A veszélyeztetett csoportok ugyanazok, mint a COVID-19 esetében: az idősek és a krónikus alapbetegséggel rendelkező vagy legyengült immunállapotú emberek. Mivel mindkettő légúti kórokozó, együttes fertőzés esetén súlyosabb tünetekkel kell számolni.

Első használat előtt ajánlott a vízvezetékek átöblítése, minden csapot legalább 2-3 percig folyassunk hidegvízzel, így eltávolíthatjuk a lerakódott, illetve kioldódott szennyeződéseket.

Figyeljünk rá, nincs-e valahol szivárgás, csőtörés. A szerelvényeket alaposan takarítsuk, vízkőtelenítsük.

A bojlert használat előtt fel kell fűteni (legalább 60 C°-ra), majd a zuhanyrózsát leakasztva, a zuhanytálca vagy a kád lefolyójába  helyezve ott lassan folyassák ki 2-3 percig. További vízvételi helyeken is javasolt 1-1 perc folyatás. Fontos az óvatos, fröccsenésmentes folyatás, hiszen a pangó vízben megtelepedő Legionella baktériumok aeroszol formájában a levegőbe kerülhetnek, belélegezve tüdőgyulladást vagy Pontiac lázat okozhatnak.

Bővebb felvilágosítást a használaton kívül helyezett épületek vízrendszerének újbóli üzembe helyezésére az alábbi linken találhat:

https://www.nnk.gov.hu/index.php/koronavirus-tajekoztato/662-ajanlas-hasznalaton-kivul-helyezett-epuletek-vizrendszerenek-ujboli-uzembe-helyezesere

Részletes tájékoztatás a legionella fertőzés kockázatával kapcsolatban, hosszabb ideig nem használt épületekben, az alábbi linken található:

https://www.nnk.gov.hu/index.php/koronavirus-tajekoztato/635-legionella-fertozes-kockazata-a-jarvanyhelyzet-alatt-hosszabb-ideig-nem-hasznalt-epuletekben

Javasolt a szálláshely udvarán található kültéri játékok (hinták, mászókák) állapotának ellenőrzése balesetveszély szempontjából. A homokozóban ajánlott  évente homokot cserélni, valamint használaton kívül fedve tartani, és többször átforgatva alaposan benapoztatni, mielőtt a gyermekek újra birtokba veszik.

Az olyan beltéri felújítási munkákat, melyekkel az épület levegőjébe illékony szerves anyagok (pl.: festés, lakkozás, melegburkolat-csere, faanyag-megmunkálás) kerülhetnek inkább halasszák az idény végére, mert az ilyen felújítások után legalább 4-6 hétig nem javasolt az ott tartózkodás. Különösen figyeljenek erre gyermekek, kismamák és érzékeny személyek esetén. Ha esetleg új bútort szereznek be, azt is célszerű pár hétig szellőztetni használat előtt, illetve vásárláskor figyeljenek arra, hogy olyan termékeket válasszanak bútorból, burkolatból, melynek alacsony a károsanyag kibocsátása.

Az éttermek, vendéglátóhelyek biztonságos üzemeltetése érdekében a NÉBIH ajánlásokat fogalmazott meg, amelyek megtalálhatóak a www.portal.nebih.gov.hu internetes oldalon. Ezen ajánlásokat a szálláshelyen üzemelő vendéglátóhelyeken is javasolt figyelembe venni.

Amennyiben a szálláshelyhez medence is tartozik, újraindítás előtt alapos takarítás, és sokk-fertőtlenítés szükséges (50 mg/l szabad aktív klór, 1 óra behatási idő, pH 7,2-7,4). Teljesen leállított vízforgatásos medence esetén a beüzemelés megkezdése előtt a medencevíz emelt koncentrációjú fertőtlenítését is el kell végezni: a szabad aktív klór szintjét 20 mg/l-re kell emelni, 1 óra behatási idővel (pH 7,2-7,4).

Az esetleges élményelemeket indítás előtt fertőtleníteni kell 20 mg/l szabad aktív klórral, 1 óra behatási idővel (pH 7,2-7,4).

Bővebb tájékoztatást az alábbi leinken találhat:

https://www.nnk.gov.hu/index.php/koronavirus-tajekoztato/648-utmutato-a-kozfurdok-uzemelteteserol-higienes-felteteleirol-es-ellenorzeserol-a-covid-19-jarvany-idoszakaban

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2023, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít