Könnyű kezelés

 • Nagyítás 100%
 • Betűméret 100%
 • Sorköz 100%
 • Szóköz 100%

nnk emblema logo

nnk cim telefon

covid 19 logo

COVID-19

TÁJÉKOZTATÓ OLDAL

 
Lakossági tájékoztató
(ingyenesen hívható)
telefonszám:


1812

Koronavírus
COVID-19

COVID-19

Koronavírus 2019. lakossági tájékoztatók

Az új koronavírus által okozott megbetegedések (COVID-19) járványügyi helyzete okán meghozott kormányzati intézkedések egyik fő célja a személyes kontaktusok számának csökkentése, ezért lehetőség szerint javasolt annak felmérése, hogy a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 63. §-ában részletezett házi segítségnyújtás szükségessége valóban fennáll-e a segítségnyújtást igénylőnél az önálló életvitel fenntartása érdekében. Érdemes az alternatív gondozási formák lehetőségét felmérni, úgymint a telefonos kapcsolattartást, illetve tájékozódni arról, hogy nem áll-e rendelkezésre közvetlen családi vagy egyéb segítség a gondozásra. Amennyiben az igénylőnél igazolható, hogy az önálló életvitel fenntartása a gondozó személyes megjelenésével járó házi segítségnyújtás nélkül nem megvalósítható, akkor ezen ellátást továbbra is biztosítani kell.

A házi segítségnyújtás ellátásban dolgozókat a munkáltatónak tájékoztatnia kell a COVID-19 fertőzés jelentőségéről, tüneteiről és a megelőzésre vonatkozó alapelvekről. Mindezekről a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján szereplő tájékoztatókból és a kormányzati honlapról (https://koronavirus.gov.hu/) lehet részletes információt szerezni. Mindemellett a munkáltatónak célszerű kapcsolatot kialakítania a területileg illetékes népegészségügyi hatóság szakembereivel, hogy azok szükség esetén járványügyi, illetve fertőzésmegelőzési javaslataikkal segíthessék a szociális alapellátási tevékenységet.

 1. Amennyiben a gondozó személy COVID-19 fertőzésre jellemző tüneteket észlel a gondozott személyen a házi segítségnyújtás során, akkor haladéktalanul értesítse a munkáltatóját a gondozott személy háziorvosának egyidejű tájékoztatása mellett. A háziorvosnak jelezni kell, hogy a gondozott házi segítségnyújtásban részesül. Amennyiben a háziorvos megítélése alapján fennáll a COVID-19 fertőzés gyanúja a gondozottnál, a továbbiakban az általa jelzett lépéseket kell követni. Az aktuálisan érvényes NNK eljárásrend alapján (2020. március 31.) amennyiben a gondozott személy tünetei súlyosak, egyéni kockázati tényezők állnak fenn (pl. idős kor, krónikus alapbetegség, immunkompromittált állapot) vagy az otthoni elkülönítés bármilyen okból nem megoldható, az OMSZ a területileg illetékes infektológiai osztályra vagy a COVID-19 beteg ellátására kijelölt intézménybe/osztályra szállítja a beteget, ahol az elkülönítése, az ellátása és a COVID-19 irányú mintavételezés megtörténik.
 2. Amennyiben sem a gondozó, sem a gondozott személynél nem merül fel COVID-19 fertőzöttség gyanúja (mindketten tünetmentesek, illetve tudomásuk szerint nem érintkeztek COVID-19 fertőzött vagy fertőzésre gyanús személlyel a megelőző 14 nap során), akkor a gondozás során nem szükséges speciális óvintézkedés az általános személyi higiénés szabályok betartásán kívül. Célszerű a gondozott személy otthonában a háztartás átszellőztetése az ablakok kinyitásával (amennyiben ez adott helyszínen biztonságosan megoldható), és a közösségi távolságtartás alapelvének megfelelően lehetőség szerint legalább 1 méter távolságot tartani a gondozó és a gondozott között az ellátás során. A helyi vagy munkáltatói előírásoknak megfelelően szükséges lehet az orr-szájmaszk viselése mind a gondozó, mind a gondozott személy részéről a házi segítségnyújtás során.
 3. Amennyiben a gondozó személy COVID-19 fertőzésre jellemző tüneteket észlel magán, ne menjen munkába, hanem telefonon haladéktalanul értesítse a munkáltatóját a tüneteikről és otthonában különítse el magát, a háziorvosa egyidejű tájékoztatása mellett. A háziorvosnak az észlelt tünetek leírása mellett jelezni kell, hogy az illető munkakörében szociális alapellátási tevékenységet végez. Amennyiben a háziorvos megítélése alapján fennáll a COVID-19 fertőzés gyanúja a gondozónál, a továbbiakban az általa jelzett lépéseket kell követni.
 4. Ha a gondozott igazoltan COVID-19 fertőzött vagy fennáll nála a COVID-19 fertőzés gyanúja, ugyanakkor bármilyen okból nem kerül a területileg illetékes infektológiai osztályra vagy a COVID-19 beteg ellátására kijelölt intézménybe/osztályra, akkor a házi segítségnyújtást biztosító intézménynek a területileg illetékes népegészségügyi hatósággal együttműködésben haladéktalanul fel kell mérnie, hogy az otthoni elkülönítésre és emellett a házi segítségnyújtás adására a feltételek ténylegesen adottak-e.
  1. Amennyiben a hatósággal történő közös helyzetfelmérés megállapítása szerint az otthoni elkülönítés és a házi segítségnyújtás biztonságos feltételei nem adottak (így például a beteg gondozása során elhúzódó kontaktus vagy a beteg környezetével vagy testváladékával, pl. nyállal, légúti váladékkal, széklettel vagy vizelettel való érintkezés várható), akkor a házi segítségnyújtás a gondozók és az általuk egyénileg gondozott többi személy egészségvédelme érdekében nem folytatható. A gondozottat a területileg illetékes infektológiai osztályra vagy a COVID-19 beteg ellátására kijelölt intézménybe/osztályra kell szállítani.
  2. Amennyiben a hatósággal történő közös helyzetfelmérés megállapítása szerint az otthoni elkülönítés és a házi segítségnyújtás biztonságos feltételei adottak (így például csak élelmiszer vagy gyógyszer átadása történik, és a találkozás során legalább 1 méter távolságot lehet tartani a gondozó és a gondozott között), akkor a házi segítségnyújtás folytatható. Az otthonában elkülönített COVID-19 fertőzött vagy fertőzésre gyanús személyek számára a szükséges és betartandó óvintézkedésekről a területileg illetékes népegészségügyi hatóságnak kell felvilágosítást adnia az érintetteknek (pl. köhögési etikett, kézhigiénés gyakorlat, hulladékkezelés gyakorlata, környezetfertőtlenítés stb. vonatkozásában). Javasolt, hogy egy kijelölt gondozó végezze a házi segítségnyújtást, lehetőleg olyasvalaki, aki jó egészségnek örvend, nincs krónikus alapbetegsége és nem immunkompromittált. Mind a gondozó, mind a gondozott minden találkozás során viseljen orr-szájmaszkot, és fokozottan tartsák be a kézhigiénés szabályokat

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2023, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít