Könnyű kezelés

 • Nagyítás 100%
 • Betűméret 100%
 • Sorköz 100%
 • Szóköz 100%

nnk emblema logo

nnk cim telefon

covid 19 logo

COVID-19

TÁJÉKOZTATÓ OLDAL

 
Lakossági tájékoztató
(ingyenesen hívható)
telefonszám:


1812

Koronavírus
COVID-19

COVID-19

Koronavírus 2019. lakossági tájékoztatók

A COVID-19 pozitív betegekre (pozitív antigén gyorsteszt vagy pozitív PCR teszt esetén) karanténkötelezettség vonatkozik.

Az egészségügyi szolgáltató által igazolt tünetes pozitív betegek vagy pozitív teszttel rendelkező tünetmentes személyek 7 nap karanténra kötelesek. Aki gyógyult,  tünetmentes, és szabadulni szeretne a karantén alól, azt az 5. naptól hivatalos, negatív teszteredménye birtokában teheti meg.

A karanténba lévő személy esetén biztosítani kell, hogy senkivel ne kerüljön olyan kapcsolatba, amely lehetőséget teremt a fertőzés átadására. Éppen ezért kérjük a COVID-19 pozitív beteget, hogy maradjon otthon, ne menjen a patikába, boltba. Kérje meg ismerősét vagy hozzátartozóját gyógyszerei kiváltására. A karanténban lévő személy ellátásában szükség esetén a helyi önkormányzat is segítséget nyújt.

A COVID-19 negatív személy két módon válthatja ki gyógyszereit a gyógyszertárakban: papír alapú dokumentációval (orvosi vénnyel vagy eRecepthez kapcsolódó „felírási igazolással”) vagy papír alapú dokumentáció nélkül.

PAPÍR ALAPÚ DOKUMENTÁCIÓVAL – orvosi vénnyel vagy eRecepthez kapcsolódó „felírási igazolással”

Amennyiben az orvos

 • papír alapú vényt ír vagy
 • elektronikus vényt (eRecept) ír (a beteg adatai bekerülnek a „felhőbe” – hivatalos nevén az EESZT-be
  (Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térbe) és
 • a beteg kérésére, illetve 14 éves kor alatti beteg esetén kötelezően kinyomtatja a felírási igazolást és átadja azt a betegnek, szülőnek

a beteg vagy a beteg által megbízott személy a papír alapú orvosi vénnyel vagy az eReceptről készült papír alapú felírási igazolással bármelyik gyógyszertárban kiválthatja a felírt gyógyszereket.

A gyógyszerész kiadja a beteg számára felírt gyógyszereket. A gyógyszer átvevője a gyógyszertárban a kiadási bizonylaton aláírásával hitelesíti, hogy a nyugtán szereplő gyógyszerek kiadása és átvétele megtörtént. A gyógyszertár a kiadási bizonylatot megőrzi

PAPÍR ALAPÚ DOKUMENTÁCIÓ NÉLKÜL                                                                      

Amennyiben az orvos

 • elektronikus vényt (eRecept) ír (a beteg adatai bekerülnek a „felhőbe” – hivatalos nevén az EESZT-be
  (Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térbe) és
 • nem készül róla nyomtatott felírási igazolás

A beteg a gyógyszertárban TAJ kártyájának és személyes azonosításra alkalmas okmányának bemutatásával kiválthatja a saját névre felírt elektronikus vényen szereplő gyógyszereit.

Kormány által kihirdetett veszélyhelyzetre tekintettel a gyógyszer kiadója a „felhőben lévő” gyógyszer kiadását felírási igazolás nélkül is teljesíti azon személy részére, aki a beteg TAJ-át közli, és a saját természetes személyazonosító adatait hitelt érdemlően bizonyítja.

A gyógyszer kiadója a gyógyszert kiváltó személy személyazonosító adatait elektronikusan rögzíti.

A gyógyszer átvevője a gyógyszertárban a kiadási bizonylaton aláírásával hitelesíti, hogy a nyugtán szereplő gyógyszerek kiadása és átvétele megtörtént. A gyógyszertár a kiadási bizonylatot megőrzi.

TOVÁBBI SEGÍTSÉGRE VAN SZÜKSÉGE?                                                                       

Amennyiben további kérdés merül fel Önben, az alábbi elérhetőségeken állunk az Ön szíves rendelkezésére:

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2023, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít