Könnyű kezelés

  • Nagyítás 100%
  • Betűméret 100%
  • Sorköz 100%
  • Szóköz 100%

nnk emblema logo

nnk cim telefon

covid 19 logo

COVID-19

TÁJÉKOZTATÓ OLDAL

 
Lakossági tájékoztató
(ingyenesen hívható)
telefonszám:


1812

Koronavírus
COVID-19

COVID-19

Koronavírus 2019. lakossági tájékoztatók

virus2

1. Milyen típusú vírusok a koronavírusok? Honnan származnak?

A koronavírusok alapvetően állatok körében fordulnak elő, ugyanakkor egyes koronavírus törzsekről ismert, hogy képesek az emberben is fertőzést okozni. A koronavírusok mind állatról emberre, mind emberről emberre terjedhetnek.

Sokféle állatfaj lehet forrása az emberi megbetegedést okozó koronavírusoknak. A 2012-ben az Arab-félszigetről kiinduló, a közel-keleti légzőszervi szindróma járványát okozó koronavírus (MERS-CoV) elsődleges forrásai tevék, míg a 2002-ben Kínából kiinduló, a súlyos akut légzőszervi szindróma járványát okozó koronavírus (SARS-CoV) elsődleges forrásai cibetmacskák voltak.
A koronavírusok okozta emberi megbetegedések súlyossága esetenként eltérő: a klinikai kép az enyhe, hétköznapi náthától a súlyosabb légúti megbetegedésekig terjedhet. Legtöbbször csak enyhe vagy mérsékelten súlyos felső légúti tüneteket okoznak az emberben. Ugyanakkor a MERS és a SARS járványok során súlyos, életveszélyes légúti megbetegedések is előfordultak.

2. Milyen vírus az új koronavírus (2019-nCoV)?

A 2019-es év végén egy olyan új koronavírus (2019-nCoV) törzs került azonosításra Kínában, amelyet korábban még nem észleltek emberi megbetegedések okozójaként. A jelenleg Kínában zajló járvány elsődleges forrása szintén egy állatfaj lehet, de a pontos forrás egyelőre még nem ismert. Az új koronavírus (2019-nCoV) genetikailag hasonló a SARS-koronavírushoz, de egyelőre kevés ismeret áll rendelkezésére a vírus jellemzőiről, tulajdonságairól.

3. Melyek a tünetei és mennyire súlyosak az új koronavírus (2019-nCoV) által okozott fertőzések?

Az eddigi ismeretek szerint az új koronavírussal történő fertőződés legtöbbször enyhe, influenzaszerű tüneteket okoz, így jellemző a láz, köhögés, légzési nehézség, izomfájdalom és fáradékonyság. Tüdőgyulladás kialakulhat, illetve ritkán súlyos megbetegedés is előfordul, így például akut légzési elégtelenség és szepszis jelentkezhet. Jelen tudásunk szerint jellemzően azoknál a betegeknél alakulhat ki súlyos, életveszélyes állapot vagy halálos kimenetel, akik valamilyen krónikus betegségben szenvednek. Ide tartoznak a magas vérnyomásban és más szív- és érrendszeri betegségben, cukorbetegségben, májbetegségekben, illetve a légzőszervi betegségekben szenvedő betegek.

4. Milyen az új koronavírus (2019-nCoV) átviteli módja, és milyen gyorsan terjed?

A kínai hatóságok megerősítették, hogy az új koronavírus (2019-nCoV) emberről emberre terjed. Az emberek közötti terjedés többféle módon lehetséges. Hasonlóan az influenza és más légúti kórokozók terjedéséhez, az új koronavírus egyik terjedési módja a cseppfertőzés, melynek során a fertőzött ember köhögése vagy tüsszentése során a levegőbe kerülő, a kórokozót tartalmazó nyálcseppek, légúti partikulumok a közelben álló másik ember orrára vagy szájára kerülnek, illetve esetleg a tüdőbe belégzésre kerülnek. Egy másik lehetséges terjedési mód, ha egy ember a kórokozót tartalmazó nyálcseppekkel, légúti partikulumokkal szennyezett felületek vagy tárgyak érintése után kezével a saját orrához, szájához vagy szeméhez nyúl. Bár a vírus emberek közötti terjedésének gyorsasága jelenleg pontosan nem ismert, arra lehet számítani, hogy a közeljövőben még növekedni fog a megbetegedések és a halálesetek száma Kínában.

5. Mi annak a jelentősége, hogy az új koronavírus (2019-nCoV) okozta fertőzés az egészségügyi dolgozókat is érintheti?

Az a tény, hogy az egészségügyi dolgozók folyamatos kapcsolatban vannak a betegekkel, különösen veszélyezteti őket. Kínában az egészségügyi dolgozók körében jelentkező, új koronavírus okozta fertőzések az emberről emberre terjedés egyik korai mutatójának tekinthető. A betegek ellátásáért felelős egészségügyi dolgozók az új koronavírus továbbvitelében is szerepet játszhatnak. Ezért nagyon fontos, hogy az egészségügyi dolgozók a megfelelő egyéni védőeszközöket viseljék (pl. légzésvédő maszk, köpeny, kesztyű), amikor fertőzött vagy fertőzésre gyanús beteget látnak el.

6. Melyek az új koronavírus (2019-nCoV) által okozott fertőzések kezelési módjai?

Az új koronavírus okozta megbetegedéseknek jelenleg nincs speciális, célzott kezelési módja, gyógyszere. Az érintett betegeknél a tüneteknek megfelelő, a beteg szervezetét, immunrendszerét, légzését támogató kezelést alkalmaznak (pl. oxigénterápia, folyadékkezelés, vírusellenes szerek, szükség esetén légzéstámogatás). A koronavírusok ellen jelenleg nincs védőoltás.

7. Új koronavírus (2019-nCoV) okozta fertőzéseket már Európában is azonosítottak. Mi történik most Európában?

Az európai országok - köztük Magyarország - népegészségügyi intézkedései arra irányulnak, hogy az új koronavírus (2019-nCoV) okozta fertőzésben szenvedő vagy arra gyanús esetek időben felismerésére kerüljenek, és szigorú járványügyi előírások betartásával - a megfelelő klinikai ellátás biztosítása mellett - a vírus terjedését megállítsák, lelassítsák.

8. Mit tesznek a nemzetközi szervezetek, így például az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC)?

Az ECDC az ENSZ Egészségügyi Világszervezettel (WHO) való szoros együttműködésben folyamatosan figyelemmel kíséri a járványügyi helyzetet, valamint kockázatértékeléseket és szakmai ajánlásokat készít az EU tagállamok népegészségügyi-járványügyi hatóságai számára.

9. Mi történik Magyarországon?

Magyarországon egyelőre nem azonosítottak új koronavírus (2019-nCoV) okozta fertőzésben szenvedő beteget. A Nemzeti Népegészségügyi Központ folyamatosan monitorozza a járványügyi helyzetet, és a követendő eljárásrend a hazai egészségügyi szolgáltatók és a népegészségügyi hatóságok részére kiadásra került. Az aktuális járványügyi helyzet és az új koronavírusról elérhető, egyre bővülő járványügyi ismeretek függvényében szükséges teendők felülvizsgálata és folyamatos aktualizálása is megtörténik.

10. Mit tesz a Nemzeti Népegészségügyi Központ?

A Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján tájékoztatókat, ajánlásokat, utazási tanácsokat tesz közzé a lakosság számára. Felkészült a diagnosztikai képesség és kapacitás biztosítására a referencia laboratóriumban, hazánkban kizárólag itt történik az új koronavírus diagnosztikus laboratóriumi vizsgálata. A Nemzeti Népegészségügyi Központ folyamatosan kapcsolatot tart a Belügyminisztériummal, a Honvédséggel, az Országos Katasztrófavédelmi Hatósággal, az Országos Mentőszolgálattal és az Állami Egészségügyi Ellátó Központtal, továbbá a nemzetközi szakmai szervezetekkel.

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2023, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít