Könnyű kezelés

  • Nagyítás 100%
  • Betűméret 100%
  • Sorköz 100%
  • Szóköz 100%

nnk emblema logo

nnk cim telefon

covid 19 logo

COVID-19

TÁJÉKOZTATÓ OLDAL

 
Lakossági tájékoztató
(ingyenesen hívható)
telefonszám:


1812

Koronavírus
COVID-19

COVID-19

Koronavírus 2019. lakossági tájékoztatók

Káros-e az egészségre a baktériumokat és vírusokat megölő germicid lámpa?

Mi az UV-C?

Az UV-C az ultraibolya sugárzás 280-100 nanométeres (nm) hullámhossztartományba eső része. A legtöbb ember már hallott a Napból vagy a szoláriumokból származó UV-A (400-315 nm) és UV-B (315-280 nm) sugárzásról. UV-C-t is sugároz a Nap, de ez a legrövidebb hullámhosszú ultraibolya sugárzás, amit gyakorlatilag teljesen kiszűr a légkör, mielőtt elérhetné a földfelszínt. Tehát, az embereket nem vagy minimális természetes UV-C expozíció éri és ez jó dolog. Minél rövidebb az ultraibolya sugárzás hullámhossza, annál nagyobb ugyanis a hatása az emberi egészségre.

Miért használnak UV-C-t a lámpákban?

A mesterségesen előállított UV-C sugárzást sikeresen alkalmazzák germicid, virucid és baktericid hatású eszközként már évtizedek óta. A mikroorganizmusok, mint pl. a baktériumok, virusok és más kórokozók  növekedését gátolja, vagy akár el is pusztítja őket, ezáltal más fertőtlenítő módszerekkel (mint pl. a klórozás) szemben vegyszermentes alternatívát ad. Hatékonysága és előnyei miatt az UV-C-t egyre növekvő számú alkalmazásban használják, pl. szennyvízkezelők, laborok, légtisztító rendszerek és akár medencék és akváriumok fertőtlenítésére, csakúgy, mint az élelmiszer és italgyártó ipari eljárások különböző részeiben. Az UV-C-t szintén alkalmazzák az egészségügyi intézményekben az eszközök, munkaterületek és a levegő fertőtlenítésére. Általában higanygőz lámpákat használnak a germicid UV-C előállításához. A technologiai fejlődés mostanában tette lehetővé, hogy UV-C-t kibocsátó fény diódák (LEDs) is készüljenek, amely még nagyobb számú alkalmazáshoz vezetett, ide értve az orvosi eszközöket is.

Mi okoz aggodalmat az UV-C lámpákkal kapcsolatban?

Annak ellenére, hogy a legtöbb berendezés, amely UV-C lámpát használ, zárt rendszerű, ami megakadályozza az expozíciót, növekvő számban kerülnek kereskedelmi forgalomba olyan eszközök is, amelyek a vásárlókat közvetlen UV-C sugárzásnak teszik ki. Az intenzívebb használat nagyobb kockázattal jár a véletlen expozíció vagy a nem rendeltetésszerű használat szempontjából. Ennek következtében számos balesetből eredő szem vagy bőrsérülést jelentettek, ami az Európai Bizottságot arra késztette, hogy kérje meg az Egészségügyi, Környezeti és Feltörekvő Kockázatok Tudományos Bizottságát (Scientific Committee on Health, Environmental and Emerging Risks (SCHEER)) egy kockázatértékelés elvégzésére.

Biztonságosak-e az UV-C lámpák?

Az UV-C lámpákat évtizedek óta használják és csak néhány ismert esemény történt baleseti expozíció vagy nem rendeltetésszerű használatból  adódóan. Használatuk segíti az emberek egészségének megőrzését a víz, levegő és szilárd felületek fertőtlenítésével, ezáltal védi az embereket a fertőzésektől. Ennek ellenére a SCHEER nem jutott következtetésre a biztonságukat illetően, mert csak kevés tanulmány van az emberi expozícióról normál körülmények közötti használat esetében. Szintén kevés az adat az UV-C lámpákból származó hosszútávú expozícióról. Az UV-C, csakúgy, mint az ultraibolya fény többi hullámhossza emberi rákkeltőként van besorolva, de nincs elég adat az UV-C lámpákból származó expozíció rákkeltő kockázatának mennyiségi kiértékeléséhez.

Több kutatásra van szükség.

Megállapították, hogy a jövőben több kutatásra van szükség az UV-C normál körülmények közötti használatából adódó rövid és hosszú távú expozíció okozta egészséghatásokra vonatkozóan, mint pl. a rák. Szintén  további kutatásra van szükség az UV-C lámpák használatával kapcsolatos más aggodalmakra vonatkozóan, nevezetesen, hogy a 250 nanométeresnél rövidebb hullámhosszakon ózon képződést okoz, amely kikerül a környezetbe.

A fenti összeállítás az EU Egészségügyi, Környezeti és Feltörekvő Kockázatok Tudományos Bizottságának állásfoglalásán alapul (Opinion of the independent Scientific Committee on Health, Environmental and Emerging Risks (SCHEER) on «Biological effects of UVC radiation relevant to health with particular reference to UVC lamps». February, 2017).

A Bizottság véleménye elérhető: https://ec.europa.eu/health/ scientific_committees/scheer/ opinions_en  

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2023, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít