Könnyű kezelés

  • Nagyítás 100%
  • Betűméret 100%
  • Sorköz 100%
  • Szóköz 100%

nnk emblema logo

nnk cim telefon

Rágcsálóirtást magánszemély csak saját vagy bérelt ingatlanjának területén végezhet! Ha a rágcsálók jelenlétét 3-4 hét alatt nem tudja megszűntetni, mindenképp vegye igénybe kártevőirtó szakvállalkozás segítségét. A rágcsálók irtására a lakosság részére irtószerek és különböző csapdák állnak rendelkezésre.

Csapdák: Léteznek ún. élve fogó vagy a kártevőt azonnal elpusztító mechanikus csapdák, melyek főként nagyobb áruházakban, mezőgazdasági boltokban szerezhetők be. Egerek ellen, főleg ha csak néhány egér jelenlétét észleljük, javasoljuk egérfogó használatát, ez a leggazdaságosabb és leggyorsabb megoldás. A patkányok ellen is használhatóak a különböző mechanikus csapdák, azonban gyanakvó természetüknél fogva, az ellenük való védekezés nagyobb kihívást jelent. A ragasztós felületű csapdák használatát nem javasoljuk, mert a csapdába ragadt állat nem pusztul el, hanem napokig szenved és közben indokolatlan kínokat él át.

Csapdák használata: A csapdához olyan csalétek használatát javasoljuk, mely jól rögzíthető a csapdában, és kellőképp vonzó a rágcsálók számára (a csalétek lehet pl. kolbász, csokoládé, sajt). A csapdát helyezze a rágcsáló feltételezett fészke, vonulási útvonala közelébe és legalább napi rendszerességgel ellenőrizze. Ha egeret próbál fogni, de az a csapdát nem keresi fel egy nap alatt, akkor a csapdát át kell helyezni néhány méterrel. A patkányok esetén gyakran több időd vehet igénybe, míg az állatok a csapdához merészkednek.

Figyelem! Mechanikus csapda élesítését és elhelyezését a sérülések elkerülése érdekében óvatosan végezze. A csapdát gyermekek és háziállatok által hozzá nem férhető helyre helyezze. A csapdával fogott rágcsálót puszta kézzel ne érintse meg. A tetemet gumikesztyűvel, vagy kifordított nejlon-zacskóval fogja meg és helyezze nejlonzacskóba, amelyet bekötve dobjon ki a hulladékgyűjtőbe.

Irtószerek (mérgezett csalétkek): A nagyobb áruházakban, mezőgazdasági boltokban szerezhetők be. A rágcsálóirtószerek szinte kivétel nélkül véralvadásgátló hatóanyagot tartalmaznak, mely a fogyasztást követően 3-5 nappal fejti ki hatását. A kereskedelmi forgalomban, rágcsálóirtásra engedélyezett irtószerek naprakész listája és használati utasítása a Nemzeti Népegészségügyi Központ által működtetett irtószer adatbázisban érhető el. Az Irtószerek Kereshető Adatbázisa (IKA) a http://www.oek.hu/ika/ honlapon található meg. Az irtószerek használati utasítása a termékek címkéjén is szerepel.

Figyelem! Csak magyar nyelvű címkefelirattal ellátott irtószert vásároljon, és tartsa be a használati utasításban leírtakat. A rágcsálóirtószerek a kártevőkön kívül az emberre és az állatokra nézve is veszélyesek lehetnek. A nem előírásszerű használatból és tárolásból adódó veszélyekért az irtószer felhasználója a felelős. Az irtószerek használatakor betartandó óvintézkedéseket a termék címkéjén és a 13.). kérdés alatt találja meg.

Ultrahanggal működő riasztókészülékek: A riasztókészülékek hatásosságát kontrollált vizsgálatok nem támasztják alá, ezért ilyen eszközök használatát nem javasoljuk.

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2023, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít