Könnyű kezelés

  • Nagyítás 100%
  • Betűméret 100%
  • Sorköz 100%
  • Szóköz 100%

nnk emblema logo

nnk cim telefon

A Nemzeti Népegészségügyi Központ a 41. héten (2022. október 10 – 16.) egy személynél igazolt majomhimlő fertőzést, ezzel a hazánkban diagnosztizált esetek száma 79 főre nőtt.

A 43 éves férfi otthonában elkülönítve tartózkodik, kórházi kezelésre nem szorul. A területileg illetékes járványügyi hatóság járványügyi vizsgálatot végez.

A betegség a nyirokcsomók duzzanatával és nem specifikus tünetekkel kezdődik, amely lehet láz, hidegrázás, izomfájdalom, hátfájdalom, fejfájás és fáradtság. A tünetek megjelenése után 1-3 nappal jellegzetes bőrkiütések jelentkezhetnek az arcon, a tenyéren, a talpon, de megjelenhetnek a szájnyálkahártyán, a nemi szerveken és a végbél környékén is.

Amennyiben kiütéssel járó megbetegedést észlel magán, kérjük, forduljon orvoshoz.

Október 13-tól a kockázati csoportba tartozó személyek számára elérhető a majomhimlő elleni vakcina.

A majomhimlő elleni védőoltás az ország több egészségügyi intézményében is felvehető. A kijelölt oltóhelyek pontos címe, elérhetősége és az oltásokkal kapcsolatos további szükséges információ az alábbi linkre kattintva érhető el: https://www.nnk.gov.hu/index.php/jarvanyugyi-es-infekciokontroll-foosztaly/majomhimlo/majomhimlo-elleni-oltasok-oltohelyeinek-elerhetosegei.

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2023, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít