Könnyű kezelés

  • Nagyítás 100%
  • Betűméret 100%
  • Sorköz 100%
  • Szóköz 100%

nnk emblema logo

nnk cim telefon

A Nemzeti Népegészségügyi Központ figyelembe véve a majomhimlő hazai járványügyi helyzetét, a rendelkezésre álló vakcina mennyiséget és a nemzetközi ajánlásokat a Szakmai Kollégium Infektológia Tagozatával és az Országos STD Centrummal történt egyeztetés alapján kidolgozta a majomhimlő elleni oltás magyarországi felhasználására vonatkozó oltási ajánlását.

A majomhimlő olyan vírus, amely mérsékelten képes emberről-emberre terjedni. Az átvitel általában hosszabb ideig tartó közvetlen szoros kapcsolat útján testváladékkal - nyál, vizelet, nemi váladék - vagy testváladékkal szennyezett tárgyak (pl. ágynemű, ruha) történhet.
 
Mindezek alapján a majomhimlő elleni oltóanyagot a kockázatnak kitett személyek igényelhetik. Oltásban részesíthetők azok az MSM (men who have sex with men;) populációhoz tartozó személyek, akiknek igazolt szexuális úton terjedő betegség szerepel az elmúlt 6 hónapban kórelőzményeik között. Továbbá az MSM populációhoz tartozó olyan HIV- fertőzöttek, akik több személlyel létesítenek szexuális kapcsolatot. Az oltóanyag biztosítható azoknak az egészségügyi dolgozóknak is, akik munkájuk során a vírus expozíciónak ki vannak téve. A védőoltást kérhetik mindemellett azon személyek, akikről a járványügyi kivizsgálás során a kontaktkutatás eredményeként bizonyítást nyer, hogy igazolt majomhimlős személlyel szoros kapcsolatba (intim, szexuális) kerültek az utolsó kontaktustól számított 14 napon belül, és/vagy közös háztartásban élnek.
Nem részesíthető védőoltásban, aki már átesett majomhimlő fertőzésen vagy akinek a majomhimlő-gyanús tünetei vannak az oltás időpontjában. Nem kaphatja meg oltását továbbá, akinél oltási ellenjavallat áll fenn. Második oltásban nem részesíthető, aki az első oltás után igazoltan majomhimlőben megbetegedett.

Az olthatóságról és annak szükségességéről szakmai szempontok alapján minden esetben az oltóorvos dönt. A majomhimlő elleni védőoltás két adagból áll, melyek 4 hét különbséggel adhatók be. A védettség a teljes oltási sorozat felvételével alakul ki. A majomhimlő elleni oltás önkéntes és térítésmentes.

A majomhimlő elleni oltóanyag az ország több egészségügyi intézményében – a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikán; a Dél-Pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai intézet Szent László Kórház telephelyén; a Józsefvárosi Szent-Kozma Egészségügyi Központ Bőr- és Nemibeteg Gondozóban, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Infektológiai Klinika Oltási Ambulanciáján; a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjában; a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban és a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikán – elérhető.
 
A majomhimlő elleni védőoltások végzésére kijelölt oltóhelyek pontos címe, elérhetősége és az oltásokkal kapcsolatos további szükséges információ az alábbi linkre kattintva elérhető:
https://www.nnk.gov.hu/index.php/jarvanyugyi-es-infekciokontroll-foosztaly/majomhimlo/majomhimlo-elleni-oltasok-oltohelyeinek-elerhetosegei

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2023, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít