Könnyű kezelés

  • Nagyítás 100%
  • Betűméret 100%
  • Sorköz 100%
  • Szóköz 100%

nnk emblema logo

nnk cim telefon

Lezárult a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ „Komplex népegészségügyi szűrések” kiemelt projektje

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ „Komplex népegészségügyi szűrések” elnevezésű, EFOP-1.8.1-VEKOP-15-2016-00001 azonosítószámú kiemelt projektje keretében, Európai Uniós forrásból nyílt lehetőség - többek között - a népegészségügyi célú szűrőprogramok módszertani megújítására, a vastagbélszűrési program bevezetésével egy újabb szervezett szűrés elindítására, s ez által a daganatos halálozások csökkentésére, a lakosság egészségtudatosságának fejlesztésére. A vissza nem térítendő támogatás összege 16,66 milliárd forint volt.

A 2016 márciusában útjára indított program az eltelt bő hét és fél éves működése során jelentős eredményeket ért el a népegészségügy területén. A szakmai-módszertani megalapozó és döntés-előkészítő munka mellett számos olyan, kifejezetten Magyarország lakossága számára lehetőséget biztosító tevékenységek zajlottak, amelyek megbetegedések megelőzését vagy időben történő felfedezését segítették.

A projekt egyik legnagyobb érdeme a népegészségügyi célú, célzott (szervezett) vastagbélszűrési program országos bevezetése az 50-70 év közötti férfiak és nők körében. A személyi és tárgyi feltételek megteremtését követően 2018 novemberében indult el hazánkban a vastagbélszűrési program. Indulásától a projekt zárásáig több mint 860 ezer állampolgár szűrése valósult meg. Emellett egyéb szűrőprogramokban (méhnyakszűrés, HPV-szűrés, szájüregi-szűrés) további közel 50 ezer állampolgár vett részt.

Közel hétezer egészségügyi szakember részesült képzésekben, az eszközfejlesztés keretében országszerte 49 kolonoszkópos labor kapott korszerű kolonoszkópos tornyokat és további 10 labor mosóautomatákat, valamint 20 kórházban speciális vizsgálóágyak telepítésére került sor a testi vagy szellemi fogyatékossággal élő hölgyek nőgyógyászati vizsgálatának könnyebb elvégzése érdekében.

Szintén a projekt biztosította lehetőségként 2020-tól, hogy a 7. osztályos fiúk szülei is térítésmentesen kérhették gyermekük részére a HPV elleni védőoltást. Három esztendő alatt közel 100 ezer fiúgyermek részesült a védőoltásban. A projekt eredményeként a 2023/2024-es tanévtől már a fiúgyermekek részére is térítésmentesen igényelhetik a szülők a HPV elleni védőoltást az államilag biztosított oltási program keretében.

A projektről, illetve a népegészségügyi célú szűrővizsgálatokról bővebb információ az nnk.gov.hu, valamint a szures.nnk.gov.hu oldalakon található.

További információ kérhető:

Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ Kommunikációs Főosztály

E-mail cím:

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2023, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít